Sorry, dat directie jullie nu al opgeeft

illustraties cyprian koscielnak

Een leraar van het Kennemer College in Heemskerk heeft een cover van NRC Next, met daarop een cartoon van Charlie Hebdo, als poster voor de ramen gehangen. De cartoon toonde een moslim en een niet-moslim van hetzelfde geslacht, zoenend. Sommige leerlingen vonden de afbeelding beledigend voor gelovigen. Daarop heeft de directie de poster helaas verwijderd. Ik weet overigens niet of de beledigde jongeren de bijgaande tekst ‘Liefde is sterker dan haat’ ook te kwetsend vonden.

Maar beste leerlingen, het spijt mij. Het spijt mij voor de leerlingen die geen problemen hadden met de poster. Voor de leerlingen die van huis uit hebben geleerd wat het betekent om de vrijheden van een ander te respecteren. Voor de jongeren die nu hebben geleerd dat angstige en incompetente volwassenen meer kapot kunnen maken dan je lief is.

Maar het spijt mij misschien nog wel meer voor de leerlingen die boos werden om de poster. Het spijt mij dat jullie thuis niet open kunnen spreken over andersdenkenden, zodat jullie daarvoor aangewezen zijn op jullie leerkrachten. Dat we als samenleving zo hebben gefaald dat jullie nu opgegroeid zijn tot jonge mensen die onmacht en woede voelen bij een tekening van twee zoenende mannen. Dat jullie een schooldirectie hebben die dit moment niet heeft aangegrepen voor een gesprek over waar die woede nou vandaan komt. Dat de school de kans heeft gemist jullie te leren wat tolerantie betekent. Dat jullie hebben geleerd dat het oké is om andersdenkenden de mond te snoeren. Dat de directie van het Kennemer College jullie nu al heeft opgegeven.