Asscher vraagt steun voor kabinet - leden PvdA krijgen directere stem

Asscher tijdens het PvdA-congres, vandaag in Utrecht.
Asscher tijdens het PvdA-congres, vandaag in Utrecht. Foto ANP / Martijn Beekman

Vicepremier namens de PvdA Lodewijk Asscher heeft zijn partij op het congres in Utrecht opgeroepen om achter de coalitie met de VVD te blijven staan.

Tegen de PvdA-afdelingen en -leden die willen praten over “de pijn van het regeren met de VVD” zei Asscher:

“Er staat meer op het spel op dit moment in het land dan peilingen en zetels.”

Asscher sloot met zijn toespraak de eerste dag af van een tweedaags PvdA-congres dat in het teken staat van de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart. Omdat de Statenleden een nieuwe Eerste Kamer zullen kiezen, zijn deze verkiezingen van belang voor het voorbestaan van het kabinet, dat een meerderheid in de Eerste Kamer nodig heeft. In peilingen staat met name de PvdA op groot verlies. Morgen spreken onder meer partijleider Samsom en beoogd lijsttrekker Marleen Barth daarover.

Asscher, die integratie in zijn portefeuille als minister heeft, besteedde in zijn toespraak vooral aandacht aan de gevolgen van de aanslagen in Parijs vorige week. Volgens hem is er “veel werk te doen” om het respect voor andersdenkenden in de samenleving te versterken, met name op scholen en bij moslimjongeren. Hij beloofde ook “alles” te doen om Joodse instellingen te beschermen, nadat de aanslag op een Joodse supermarkt in Parijs vorige week de angst voor antisemitisme aanwakkerde.

Volgens Asscher moet de PvdA zich vooral richten op het “opkomen voor vrijheid en het beschermen van degenen die bang geworden zijn”. Hij vindt de partij daarvoor in de regering moet willen blijven zitten, ondanks de politieke pijn.

Directe democratie

Partijvoorzitter Hans Spekman betreedt het podium tijdens congres vandaag. De leden van de PvdA krijgen meer directe invloed.

Partijvoorzitter Hans Spekman betreedt het podium tijdens congres vandaag. De leden van de PvdA krijgen meer directe invloed. Foto ANP / Martijn Beekman

Eerder op de dag besloot het congres dat leden van de PvdA meer directe invloed op de koers van de partij krijgen. Tot nu toe waren leden van de partij afhankelijk van de partijafdelingen en afgevaardigden om invloed uit te oefenen op de koers van de PvdA. Door de nu aangenomen resolutie krijgen leden vaker de kans om zelf via internet te stemmen.

De nieuwe regels gelden in ieder geval voor verkiezingen voor een nieuwe partijleider of -voorzitter, of voor de samenstelling van kandidatenlijsten voor verkiezingen. Ook bij “belangrijke beslissingen die door een congres genomen worden en die ons inhoudelijk verbinden” moet live kunnen worden meegestemd. Elk lid krijgt verder het recht een onderwerp te agenderen of een amendement in te dienen, mits er de steun is van vijftig andere leden.

Volgens NRC-redacteur René Moerland werken politieke partijen, waaronder de PvdA, al veel langer aan directie democratie:

“Sinds de spectaculaire verkiezingswinst van nieuwe partij LPF in 2002 zijn de gevestigde politieke partijen steeds bezig geweest met vernieuwingen die leden meer directe stem in de partij te geven. Ook de PvdA, die sindsdien de leden rechtstreeks zijn lijsttrekkers laat kiezen, in plaats van via de afdelingen. Bij andere partijen, zoals D66 gaat dat al langer zo.”

Belangrijkste issues

Het PvdA-congres duurt nog tot en met morgen. Lees hier de belangrijkste issues op het congres: Wordt het dit weekend ruzie bij het PvdA-congres? Dit is wat je moet weten. Het amendement over de directie democratie is terug te vinden op bladzijde 29 van het congresboekje: