Drees zou de ouderenzorg allesbehalve gesloopt verklaren

Het lijkt erop alsof in Nederland een nieuw gezelschapspel opgang doet: het in het verdomhoekje zetten van de sociaal-democratie en de Partij van de Arbeid. Sociaal-democraten kunnen geen goed meer doen en lijken de oorzaak te zijn van alles wat fout gaat. Ik ben er niet van onder de indruk. De ondergang van de sociaal-democratie is vaker voorspeld en nooit is die voorspelling waar gebleken.

Een steen des aanstoots is de hervorming van de ouderenzorg, in gang gezet door staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA). Hij zou de verzorgingsstaat van vadertje Drees slopen. Dit is een groot misverstand: Drees heeft nooit een verzorgingsstaat gewild, omdat die de eigen verantwoordelijkheid van de mensen aantastte. Wat Drees wel deed, was direct na de bevrijding een oudedagsvoorziening treffen voor al die 65-plussers die nooit de mogelijkheid gehad hadden om een pensioen op te bouwen. Het was een maatregel om ouderen te behoeden voor armoede en afhankelijkheid. De latere, royale uitbouw van sociale voorzieningen kwam na Drees op initiatief van de KVP-politici Klompé en Veldkamp.

Inmiddels is er op het gebied van ouderenzorg veel veranderd: traditionele bejaardenhuizen gaan dicht. Deze huizen zijn in de jaren zestig echter niet gebouwd omdat ze zo goed en gezellig waren voor ouderen, maar om de toen nog gigantische woningnood te bestrijden. De babyboomers gingen trouwen en om hen allemaal te kunnen huisvesten moesten hun ouders naar ouderenwoningen. Het is ook onjuist dat er aan ouderenvoorzieningen niets over zou blijven. Vergeleken met vijftig jaar terug is het assortiment aangepaste woonvoorzieningen, zoals inleunflats en aanleunwoningen, voor ouderen gigantisch. Ook de financiële situatie van ouderen is erg verbeterd. Drees zou zich de ogen uitwrijven als hij onze ouderen massaal op terrasjes in Zandvoort of in Benidorm zag zitten. Het is ze van harte gegund, maar we staan niet voor de afbraak van de ouderenzorg . Dit geldt niet voor iedereen, moeilijke gevallen zullen er blijven. Daarom moet er een stevig sociaal vangnet blijven. Maar wie de voorzieningen zelf betalen kan, moet dat ook doen. Ook dat is sociaal-democratisch.

, auteur van ‘Willem Drees, hervormer voor, in en na de oorlog’