Panty verdriet

Zakkend kruis en ander pantyleed. Plus oplossingen.

Fotobewerking studio nrc

In de tv-serie Six Feet Under krijgt Claire, een jonge vrouw van het alternatieve soort, een kantoorbaan waarvoor ze, voor het eerst van haar leven, representatieve kleding aan moet. Rok, blouse, nette schoenen en, jawel, een panty. Dat laatste is zo’n kwelling dat ze tijdens het werk in gedachten in gezang uitbarst: „It can’t be right when it feels so tight”.

Er zijn weinig vrouwen zonder pantyproblemen. Wie niet, zoals Claire, last heeft van een strakke tailleband en afgeklemde benen, klaagt wel over een afzakkend kruis, geslobber om de enkels, een tailleband die tot de oksels komt en hinderlijk dikke teennaden. Dan is er natuurlijk het feit dat dunne panty’s hoogstens een dag mee lijken te gaan en dikke panty’s vaak weer zo zo’n lelijke glimstreep over de lengte hebben lopen.

Hebe Kistemaker, manager van de beenmode-afdeling van de Bijenkorf in Den Haag, erkent dat het vinden van een goede panty een hele kunst is. Zij adviseert vrouwen vooral advies te vragen op de panty-afdeling. „Panty’s zijn een snel zelfbedieningsproduct geworden”, zegt zij. „Terwijl je er eigenlijk net zoveel zorg aan moet besteden als aan beha’s.”

Om beslagen ten ijs te komen: tien oplossingen voor veel voorkomend pantyleed, plus vijf stijltips.

1. TE HOGE TAILLEBAND

Lange vrouwen kopen vaak een panty in een grotere maat dan ze dragen voor kleding, om zo extra lengte voor hun benen te krijgen. Wat overblijft in de breedte, gaat de lengte in. Het probleem is dat het bovenstuk daardoor ook veel langer is.

Oplossing: zoek naar merken die uitgaan van langere vrouwen. Italiaanse vrouwen zijn vrij klein, dus Italiaanse panty’s (Oroblu, bijvoorbeeld) ook. Koop liever een Noord-Europees merk als Falke of Kunert (Duitsland) of Wolford (Oostenrijk). Van model Chinchillan van Kunert (12 euro) bestaat een speciale uitvoering voor vrouwen die langer zijn dan 1 meter 75.

2. ZAKKEND KRUIS

Een zakkend kruis wordt veroorzaakt door een panty die te weinig beenlengte heeft of te wijd is in de taille. Koop als langere vrouw dus panty’s voor langere vrouwen (zie 1). Andere mogelijk oorzaak; er zit te weinig stretch (lycra) in de panty. Komt vaak voor bij goedkopere merken.

3. KNELLENDE TAILLEBAND

Smalle taillebanden knellen snel, omdat alle stevigheid wordt geconcentreerd in een smal stukje panty. Steeds meer merken komen met extra brede taillebanden (Different van Oroblu; 18,95 euro) of panty’s waarvan het hele bovenstuk een niet knellende tailleband is, zoals Dim Eden (9,95 euro; helaas moeilijk te krijgen in Nederland).

Een te kleine panty knelt ook. Kan vooral gebeuren bij kleinere, volle vrouwen. Kies daarom een Zuid-Europees merk of een speciale plussize panty.

4. SLOBBERENDE ENKEL

Geslobber om de enkel betekent vaak dat de panty te groot is. Als de pasvorm van het broekje en de beenlengte wel goed zijn, maar de panty nog steeds niet aansluit, is het aan te raden een zogenaamde massagepanty te nemen; die zitten strakker om de enkels.

5. BREDE GLIMSTREEP

Vooral een probleem bij goedkope dikkere, donkere panty’s. Bij betere merken wordt de lycra omwikkeld door een andere draad, waardoor die doffer wordt. Veel merken hebben tegenwoordig ook speciale matte panty’s.

6. DIKKE NAAD

Panty’s kunnen nog niet in één stuk worden gebreid, daarom zitten er naden in, op het bovenstuk en ook in het teenstuk. De goedkoopste manier om een panty te naaien is met een locksteek, die dikke naden geeft. Betere merken gebruiken een zogenaamde flatlock, een platte afwerking.

7. PLUIZENDE PANTY

Wederom: een probleem van goedkopere panty’s. De draad waarvan de panty wordt geweven wordt minder vaak gedraaid, waardoor de vezels eerder loslaten.

8. LADDERS

Het grootste pantyprobleem, vooral bij dunnere panty’s. Soms is het al een kunst om ze heel aan te krijgen. De oplossing: de 3D-gebreide panty (niet te verwarren met 3D-stretch, een term waarmee fabrikanten aangeven dat een panty alle kanten kan oprekken). Een 3D-gebreide panty wordt niet gebreid, maar de draden worden om elkaar heen gedraaid. Als die in aanraking komen met iets scherps, laddert de panty niet, maar komt er hoogstens een gaatje in. Falke Lunelle (8 denier; 17,50 euro), Falke Shelina (12 denier; 11,50 euro) en Kunert Chinchillan (20 denier; 12 euro) zijn voorbeelden van 3D-gebreide panty’s. Hebe Kistemaker raadt ook aan speciale handschoentjes te dragen tijdens het aantrekken, en panty’s te wassen in een waszakje.

9. KOUDE BENEN

Zelfs dikke panty’s zijn bij koud weer vaak te koud. Ook daar zijn speciale panty’s voor. Kunert heeft Warm-up’s (60 denier; 12 euro) en Falke Warm Deluxe (80 denier; 29 euro). In beide is een fleecedraad meegebreid. De Bodysensor panty’s van Marks & Spencer (40 denier en dikker, vanaf 10,95 euro voor drie) zijn warm als het koud is, maar beloven ook koelte bij warmte.

10. HUIDKLEURIGE PANTY

De huidkleurige panty is een van de meest problematische onderdelen van de vrouwengarderobe, alleen al omdat ze gelden als een klassieke man repeller. Maar ze hebben wel degelijk nut; ze kunnen net die vlekjes en adertjes camoufleren die maken dat vrouwen zich ongemakkelijk voelen met blote benen, en een beetje kleur geven. Er is de laatste tijd behoorlijk wat verbeterd op het gebied van huidkleurige panty’s. Hebe Kistemaker raadt bijvoorbeeld de Falke Lunelle aan, superdun, met ‘perfect skin colours’ (17,50 euro). Voor vrouwen met sandalen zijn er huidkleurige panty’s zonder tenen. Kijk uit met glans bij huidkleurige panty’s, dat geeft snel een ‘majorette-effect’.

Tip voor vrouwen die echt niet aan de huidkleurige panty willen: foundation (Face and body foundation van Mac, bijvoorbeeld) doet ook een hoop.