Opinie

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Jojannekes prostitutieshow is een daverend succes

Twee jaar werkte Jojanneke van den Berge voor de EO aan een programma over prostitutie. Ze sprak daarvoor met allerlei mensen rond de prostituees. En al leverde het geen nieuws op en zoog ze wel eens wat uit haar duim (zoals dat één op de zeven Nederlanders regelmatig prostituees bezoekt), het programma is een zegen voor de televisiekijker. Eindelijk weten we nu hoe zo’n peeskamer er van binnen uitziet. Want wij zijn natuurlijk nog nooit naar de hoeren geweest.

Stelling: Het leenstelsel is verkapte geboortebeperking

Wie na de invoering van het leenstelsel afstudeert, mag tienduizenden euro’s terugbetalen. Als dat afbetaald is, mag je gaan sparen voor je eigen studerende kinderen. Het is duidelijk: de overheid wil niet dat u zich voortplant. Den Haag kan ook gewoon een abortusbus laten rondrijden. Stukken goedkoper.

Stelling: Agnosten zijn gewoon laffe atheïsten

Steeds minder mensen geloven in een god, weet ook eindelijk Trouw. Gisteren schreven ze dat nog maar 17 procent in een god gelooft. Maar wat blijkt ook: er is nog steeds een grote groep agnosten, zo’n 60 procent van de Nederlanders zelfs. En wat zijn agnosten? Atheïsten-light. Ietsisten, op z’n Grieks. Laffe afvalligen die net zo goed weten als iedereen dat er geen god is, maar het niet durven toe te geven. Is het zo moeilijk een keuze te maken tussen dat wat je weet en dat wat je er zelf bij verzint? Aan zwevende kiezers heb je niets, aan zwevende gelovigen nog minder.

Stelling: Wie Vervjé zegt, is een landverrader

Donderdagavond was er een inval bij IS-figuren in het Waalse plaatsje Verviers, vlakbij Luik. Nieuwsuur gaf commentaar. Steeds had presentatrice Mariëlle Tweebeeke het over Vervjé, uitgesproken op z’n Frans. Toen werd overgeschakeld naar een verslaggever van de Vlaamse tv, zei die netjes Ver-viers. Desondanks bleef Tweebeeke trouw aan de Franse uitspraak. Wat bespottelijk is. Typerend voor de Nederlandse zelfhaat zelfs. Koester de Nederlandse taal en wees solidair (sorry, leenwoord) met de Vlamingen.

Stelling: Paardenkoetsen horen niet meer in de stad

Het is 2015. Als we ergens geen behoefte meer aan hebben, dan zijn het wel paardenkoetsen. Maar in veel Europese steden zie je er nog honderden, voor de toeristen. Paarden horen lekker te rennen in een weiland of op een strand. Ze schijten bovendien alles onder. Stel je voor: hondenbezitters lopen en masse met zo’n warm boterhamzakje met de verse keutel van hun keffer in de jaszak rond om onze straten schoon te houden, terwijl paarden hun kiloknallers rustig op de tegels laten kletteren. En denk maar niet dat zo’n toeristentiller op die koets er met een zakje achteraan loopt.

Stelling: Ga zelf eens naar Afrika

De reactie was te verwachten. Zoals altijd als er een ramp is in de westerse wereld en de media daarover berichten, komt de kritiek: ‘Ja maar hallo, in Afrika zijn veel ergere rampen en daar horen we nooit wat over.’ Helemaal mee eens dat Afrika onderbelicht is. Daar kunnen we wat aan doen: door al die klagende opiniemakers naar Afrika te sturen: Rob Wijnberg in the bush. Succes!

en Peter van der Ploeg