‘Matchfixing bij Willem II’

Ajax-spelers (VLNR) Miralem Sulejmani, Demy de Zeeuw, Vurnon Anita en Marko Pantelic vieren 3-0 door Pantelic tijdens de wedstrijd Ajax-Willem II op 17 oktober 2009. Willem II zou expres verloren hebben.
Ajax-spelers (VLNR) Miralem Sulejmani, Demy de Zeeuw, Vurnon Anita en Marko Pantelic vieren 3-0 door Pantelic tijdens de wedstrijd Ajax-Willem II op 17 oktober 2009. Willem II zou expres verloren hebben. Foto ANP / Marcel Antonisse

Zeker twee eredivisiewedstrijden in het seizoen 2009/2010 zijn gemanipuleerd. Het gaat om duels van Willem II tegen Ajax en Feyenoord. Dat meldt de Volkskrant vandaag op basis van eigen onderzoek.

Matchfixers uit Singapore betaalden volgens de krant spelers van de club uit Tilburg tot wel zo’n 100.000 euro per wedstrijd om met ruime cijfers te verliezen. Het zou gaan om de wedstrijden Ajax-Willem II (4-0) op 17 oktober 2009, die een miljoen euro zou hebben opgeleverd, en Feyenoord-Willem II (1-0), op 19 december 2009. Deze laatste wedstrijd verliep niet volgens plan.

De krant baseert zich op de verhalen van drie matchfixers, van wie er twee een celstraf hebben uitgezeten voor het manipuleren van wedstrijden. Voetballer Ibrahim Kargbo zou degene zijn die de afspraken zou hebben gemaakt en die medespelers zou hebben geregeld om mee te werken.

De KNVB heeft aan de krant laten weten aangifte te doen. Willem II zegt in een reactie aan de krant geschrokken te zijn. Het zou voor het eerst zijn dat competitiewedstrijden zijn gemanipuleerd. Eergisteren oordeelde de KNVB dat ADO Den Haag en sc Heerenveen tijdens oefenwedstrijden tegen Skenderbeu Korce uit Albanië en het Belgische Standard Luik onnodig risico namen waardoor kans op matchfixing bestond.

Hoogleraar Olfers: ‘het is de dood voor het voetbal’

Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam, deed anderhalf jaar geleden een grootschalig onderzoek naar omkoping in de Nederlandse sport.

In het interview ‘Hoelang blijft voetbal hier nog eerlijk’ (€) in NRC Handelsblad vandaag noemt ze matchfixing een grote bedreiging van het voetbal:

“Onze competitie heeft nog veel geloofwaardigheid, en dat maakt het enorm aanlokkelijk voor fixers. Maar er hoeft maar één scheidsrechter te zijn die tien duels heeft gefixt en de geloofwaardigheid in de sport neemt af.”