Marleen Barth (PvdA) wilde opstappen

Marleen Barth, de PvdA-fractievoorzitter in de senaat, wilde opstappen tijdens de crisis eind vorig jaar over de ‘vrije artsenkeuze’. Dat zegt zij vandaag in deze krant. Zij kon in december niet verhinderen dat drie PvdA-senatoren tegen de zorgwet van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) stemden en daarmee de coalitie in crisis stortten. Na drie dagen intensief beraad wisten VVD en PvdA een kabinetsval te voorkomen.

„Het kabinet was in gevaar gekomen door het stemgedrag van mijn eigen club. Daar moest iemand de verantwoordelijkheid voor nemen”, zegt Barth. De senaatsfractie – inclusief de drie tegenstemmers – weigerde Barths ontslag te aanvaarden. Ze vroegen haar 24 uur bedenktijd te nemen. „Op zo’n moment moet je nooit besluiten op te stappen”, zegt Marijke Linthorst, een van de senatoren die tegenstemden. Barth kwam zelf terug op haar besluit: „Na een nachtje slapen was ik weer hartstikke strijdbaar.” In de PvdA-top heeft volgens haar na de ‘Kerstcrisis’ haar positie niet ter discussie gestaan.

De PvdA trapt dit weekeinde op haar partijcongres de campagne af voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart en Eerste Kamer op 26 mei. De coalitie van VVD en PvdA hoopt bij die getrapte stembusgang samen met de drie gedoogpartijen de meerderheid in de senaat te behouden. De peilingen voorspellen stevig echter een historisch verlies voor de PvdA. Barth is de enige kandidaat om lijsttrekker te worden bij de Eerste Kamerverkiezingen.

Het verzet tegen de zorgwet van Schippers in de PvdA laait ondertussen weer op. Op het congres zal over verschillende moties gestemd worden die oproepen de ‘vrije artsenkeuze’ overeind te houden. Zo wil de afdeling Den Haag dat de Tweede Kamerfractie niet akkoord gaat met het voornemen van de coalitie om delen van Schippers’ zorgwet desnoods buiten het parlement om te regelen, via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

De PvdA-leden zullen ook de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer vaststellen. Verwacht wordt dat de kritische senator Ruud Koole alsnog een verkiesbare plek zal krijgen.