Beste graphics van de week

Kroegen, kilometerpaaltjes en koerscrashes: de week in acht graphics

Een weekoverzicht aan de hand van infographics

De vakbeurzen zijn sip..

Standjes, folders, verkooppraatjes en vooral heel veel prullaria: de beurs. Deze week werden Horecava en de Vakantiebeurs geopend, maar wie gaat er eigenlijk nog naartoe? De twee grote beursorganisatoren - de Amsterdamse RAI en de Jaarbeurs in Utrecht - voelen de crisisklappen in ieder geval. Het aantal bezoekers daalt, net zoals de omzet.

..net zoals kroegeigenaren

Ook bij de buurtkroeg blijven bezoekers weg. Het aantal cafés daalde de afgelopen vier jaar fors, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Datlinq. Vooral in de minder stedelijke regio’s wordt een tap lastiger om te vinden. De boosdoeners? Het rookverbod, verhoging van de alcoholleeftijd en stijgende prijzen.

Reclamebureaus zijn juist blij..

Een gouden beeldje en een booming business voor reclamebureaus. Tranentrekker “Buddyhond” van KNGF Geleidenhonden won woensdag de reclameprijs Gouden Loekie. Voor alle reclamebureaus die ook zo’n gouden beeldje willen: wat zijn de must have ingrediënten? NRC Q analyseerde meest voorkomende elementen in de winnende reclames.

..net zoals speelgoedfabrikant Lego

Deens plastic doet het goed. Speelgoedfabrikant Lego zag haar omzet de afgelopen acht jaar steevast stijgen en komt steeds dichter in de buurt van Mattel. Qua verkoopaantallen is Lego de Barbie-maker al voorbij. De cijfers tot en met 2013 zijn goed en naar verwachting zijn de nieuwe jaarcijfers - mede door de succesvolle Lego-film - weer feest. Hurra! Penge!

Elsevier ziet uitgever Springer in de nek hijgen

Deze week fuseerden de uitgeverijen Springer (Duitsland) en Macmillan (Groot-Britannië), waardoor een wetenschappelijke uitgeverij ontstaat met een omzet van 1,5 miljard euro en 13.000 werknemers: het enorme Springer (ruim 1.500 titels) krijgt nu ‘vlaggenschip’ Nature in handen. Topman wordt Nederlander Derk Haank, die eerder bij Elsevier werkte. En laat dat nou net de directe concurrent zijn:

Zo zag je Nederland nog nooit

Hoe ziet Nederland er uit in windmolens, spoorlijnen of - zoals hieronder te zien - kilometerpaaltjes? Op basis van aleen de ‘man-made-structures’ is Nederland vooral nog heel erg Nederland.

Kilometerpaaltjes langs snelwegen en N-wegen (meestal provinciale wegen) - Zoom in of uit met de ‘+’ en ‘-’ buttons

..en zo zag je Zwitserland nog nooit

Een negatieve hockeystick? Een klif-grafiek? Er is simpelweg geen benaming voor de extreme wisselkoersval die de Zwitserse franc beleefde nadat de centrale bank aankondigde de koppeling met de euro los te laten. Met dit als gevolg.

ICYMI: de belangrijkste binnenlandse economische cijfers van deze week

Makelaarsvereniging NVM kwam donderdag wederom met goed nieuws: de verkoopprijzen stijgen, net zoals het aantal verkopen. Goed nieuws dus. Ten minste, in de meeste regio’s. De Randstad doet het goed, maar het noordoosten van Groningen, Gelderland en delen van Noord-Brabant kwakkelen.

En verder: