Kopers over de vloer

De Brabantse tapijtfabrikant Desso is voor de derde keer in zeven jaar overgenomen.

foto rien zilvold

Alleen op het toilet ligt geen tapijt. Maar verder: overal waar het maar kan. In de gangen, in de hallen, in de kantoren. Grijs, bruin, blauw, gestreept, geblokt, oranjerood gebloemd. Aan de wanden in de gang hangen tientallen meters hoog- en laagpolige stalen, achter de stoel van de baas in de directeurskamer prijkt een ingelijst stuk wandtapijt. Vooruit, de fabrieksvloeren zijn van beton, maar elk hoekje van de hal waar maar een bureaustoel staat: tapijt.

Tapijt maken ze bij Desso in Waalwijk sinds 1930, al meer dan veertig jaar op dezelfde manier. Maar zo constant als de machines in de fabriekshallen zoemen, zo rumoerig is het aan de top. In december werd Desso overgenomen door het Franse tapijt- en vloerenbedrijf Tarkett voor 160 miljoen euro. Het is de derde overname in zeven jaar tijd. Tweemaal kwam Desso (830 werknemers) in handen van private equity. Nu is het een beursgenoteerd bedrijf dat de drie fabrieken koopt, al is Tarkett (12.000 man) met een rijke Franse familie als meerderheidsaandeelhouder eigenlijk een half familiebedrijf.

Vanwaar die interesse in een doodnormale tapijtfabriek? De wereld van Desso in vier tapijttegels.