Wereldwijd was 2014 het warmste jaar dat ooit gemeten is

Ook in Nederland was 2014 warmste jaar
Ook in Nederland was 2014 warmste jaar

In december was al duidelijk dat 2014 voor Nederland de boeken in zou gaan als het warmste jaar sinds de gemiddelde temperatuur wordt bijgehouden. Nu blijkt dat over de hele wereld gemeten de gemiddelde temperatuur het afgelopen jaar het hoogst was sinds het begin van de metingen in 1880. Dat meldden de Amerikaanse organisaties NASA en NOAA vrijdag.

„Sommige regio’s waren een stuk koeler dan gemiddeld, maar een veel groter deel van zowel het land- als het zee-oppervlak was warmer dan gemiddeld of had recordtemperaturen”, aldus Thomas Karl, van de National Oceanic and Atmospheric Administration. De gemiddelde temperatuur was 14,6 graden Celsius. Dat is 0,69 graden boven het gemiddelde van de twintigste eeuw.

Negen van de tien warmste jaren sinds 1880 deden zich voor sinds het jaar 2000. Uitzonderlijk warm was het vorig jaar onder meer in Alaska, een groot deel van het westen van de Verenigde Staten en veel Europese landen. De oceanen waren overal bovengemiddeld warm, alleen niet rond Antarctica. Afgelopen maand was de warmste december ooit gemeten.

Opmerkelijk is, stellen de onderzoekers van NASA en NOAA, dat de recordtemperaturen zijn gemeten in een jaar waarin het grootschalige weerseffect El Niño, dat de atmosfeer tijdelijk opwarmt, zich niet voordeed. Het Witte Huis zegt in een reactie dat nu eens te meer is gebleken dat opwarming van de planeet werkelijkheid is, en dat maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken geen uitstel velen. (AP, Reuters)