Japan steunt strijd tegen IS met 172 miljoen dollar

De Japanse premier Shinzo Abe (rechts) praat met de Egyptische premier Ibrahim Mahlab in Kaïro.
De Japanse premier Shinzo Abe (rechts) praat met de Egyptische premier Ibrahim Mahlab in Kaïro. Foto EPA / Seliman Al Oteifi

Japan schenkt landen die in het Midden-Oosten strijden tegen Islamitische Staat (IS) ruim 172 miljoen dollar aan niet-militaire hulp. Dat verklaarde de Japanse premier Shinzo Abe vanmorgen tijdens zijn bezoek aan Egypte.

Abe waarschuwde dat de wereld “onmeetbare schade” zal oplopen als het islamitische terrorisme zich over het Midden-Oosten verspreidt, schrijft persbureau Reuters.

“Het lijdt geen twijfel dat stabiliteit van het Midden-Oosten de basis vormt voor vrede en welvaart in de wereld en ook in Japan. Als we de terroristen hun gang laten gaan in deze regio dan zal dit onnoemelijke schade veroorzaken in de rest van de wereld.”

Diverse landen zijn betrokken bij de strijd tegen IS in Irak en Syrië. Een internationale coalitie van landen bombardeert samen met de VS doelen van IS. Japan zei niet-militaire hulp te willen verlenen voor de opbouw en infrastructuur van landen die IS bestrijden. Abe:

“Er is geen snelle weg om het geweld te beëindigen. Maar er is ook geen andere weg dan stabiliteit te creëren in de levens van mensen en hun welvaart te bevorderen op de lange termijn.”