‘Ik zie te veel leeftijdgenoten die overspannen zijn’

Marleen Basart (30) woont in Amsterdam. Ze stopte met haar goed betaalde baan bij Ahold en verstuurt nu delicatessenboxen. „Ik ben altijd dol geweest op boodschappen doen.”

„Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn overstap naar het ondernemerschap.”
„Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn overstap naar het ondernemerschap.” Foto David Galjaard

Voorliefde voor supermarkten

„Ik kom uit een artsengezin: mijn ouders zijn arts, mijn zus ook. Ik was de enige die wat anders ging doen. Eerst bedrijfskunde aan de VU, daarna een master aan de Erasmus. Tijdens mijn studie heb ik stages, uitwisselingstrajecten en studiereizen gemaakt naar Kopenhagen, Barcelona, China en Zuid-Afrika. Ik zag een internationale carrière wel zitten, als consultant of marketeer.”

„Het liep anders. Ik solliciteerde als trainee bij Ahold, want – en dat klinkt gek – ik ben altijd dol geweest op boodschappen doen. Al in mijn jeugd werden mijn ouders knettergek van me, want ik wilde altijd supermarkten in om te kijken wat ze in dat land aten en hoe het in de schappen lag. Als kind al was ik dol op goed eten. Bij Ahold werd ik verantwoordelijk voor de gezonde tussendoortjes en seizoensproducten, hoofd pepernoten en paaseitjes, zeg maar.”

In de knel door de prijzenoorlog

„Ik heb er vijf jaar gewerkt en ik heb er een geweldige tijd gehad. Je kreeg veel vrijheid om initiatieven te nemen. Maar het was ook een gouden kooi. Veel carrièremogelijkheden, een goed salaris, maar ik zag ook hoe de kleine leveranciers in de knel kwamen door de prijzenoorlog. Ik liep toen al rond met allerlei dromen over een eigen bedrijf, maar omdat het bij Ahold zo leuk was, voerde ik die nooit uit. Door het contact met al die producenten en hun leuke producten heb ik ten slotte de sprong gewaagd: ik zette FoodWeLove op, een bedrijf dat elke maand een box met delicatessen en recepten verstuurt aan klanten. Elke maand een ander thema. Ik wilde die kleine ondernemers helpen hun producten aan de man te brengen. Het zijn niet per se biologische producten, maar ze hebben wel allemaal een bijzonder verhaal.”

„Het najaar is de drukste tijd voor mij. Dan worden alle kerstpakketten besteld. Dus ik kan altijd pas begin van het nieuwe jaar met vakantie. Zeker het afgelopen half jaar was erg druk, omdat ik toen een tweede bedrijf heb opgezet, BitesWeLove, dat boxen met tussendoortjes thuis bezorgt. Ooit hoop ik nog eens me alleen bezig te houden met het denkwerk, maar voorlopig zit ik nog volop in de operationele werkzaamheden. We werken hier inmiddels met negen mensen, parttimers en fulltimers. Allemaal vrouwen. Toevallig hebben we net een mannelijke stagiair aangenomen.”

Goed eten op vakantie

„Ik werk zestig tot zeventig uur in de week. Alhoewel, nu ik erover nadenk: ook alles wat ik in mijn vrije tijd doe heeft met eten te maken. Ik kook vaak met vrienden, als ik lees gaat het over eten, als ik op reis ben, is dat vaak voor een foodbeurs. En ik zou niet snel op vakantie gaan naar een land waar het eten niet goed is. Op wintersportvakantie ben ik meestal degene die kookt. En je zult me nooit in een fastfoodrestaurant aantreffen. Niet omdat ik niet van hamburgers hou, maar dan alleen van goede hamburgers waarvan ik weet waar het vlees vandaan komt.”

„Ik kan als ondernemer echt nog honderden ideeën verzinnen als het om eten gaat. Ik hoop dat FoodWeLove een platform wordt voor liefhebbers van goed eten. En op de langere termijn wil ik graag iets opzetten met andere voedselondernemers. Ik heb wel geleerd dat ik niet alles zelf kan en dat ik anderen nodig heb. Ik ben bijvoorbeeld goed in het herkennen van trends en ik weet hoe ik dingen moet bereiken. Ik ben lid van een netwerk van jonge ondernemers die elkaar helpen bij vragen en problemen. Maar in plannen en structuur ben ik minder sterk. Ik ben echt de creatieve chaoot. En managen is op je dertigste ook best wel eens spannend. Daarom ga ik binnenkort een trainingstraject volgen voor managers. Heb ik mezelf cadeau gedaan. Want ik ben heel goed in het gezellig maken op kantoor, kerstcadeautjes voor de medewerkers regelen, maar ik wil ook wel leren hoe ik mensen tot betere prestaties breng bijvoorbeeld.”

Geld boeit niet zo

„Ik verdiende bij Ahold natuurlijk aanzienlijk meer dan nu. Ik zit nu tegen modaal aan. Ik geef geld uit aan wonen, mijn auto, boodschappen doen en uit eten gaan. Ook in de bijzondere lunches op kantoor gaat bovengemiddeld veel geld zitten. Mensen vragen wel eens of ik rijk wil worden. Maar nee, geld heeft me nooit echt geboeid. Al wil ik ooit wel een stuk van mijn bedrijf verkopen om met dat geld weer nieuwe leuke dingen te kunnen doen.”

„Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn overstap naar het ondernemerschap. Al ben je wel continu bezig. Ik had bijvoorbeeld bedacht om rond Kerst en Oud en Nieuw vrij te nemen, maar dat is niet gelukt. Er zijn toch altijd klanten en leveranciers die je te woord moet staan. En als ondernemer kun je niet zeggen: sorry, nu even niet. Ik heb wel een rem, hoor. In heel drukke tijden zorg ik er bijvoorbeeld voor dat ik op tijd naar bed ga. Ik zie te veel leeftijdgenoten die overspannen zijn. Dat ik de balans niet kwijt raak, komt doordat mijn werk mijn hobby is. En tevens de goedkoopste MBA die er bestaat: wat ik in mijn bedrijf leer, leer je nergens.”