‘Ik heb niks te verbergen’

Milou van Rossum vraagt elke week iemand het hemd van het lijf over zijn of haar eigenzinnige kledingstijl.

Minke Havelaar (33), heeft een communicatiebureau en werkt onder meer voor het Sandberg Instituut en verschillende modemerken.

Is dit uw eigen haarkleur?

„De meeste mensen denken van wel, maar van nature ben ik blond. Acht jaar geleden hing mijn haar nog tot aan mijn billen. Eerst verfde ik het bruin, toen liet ik het halflang knippen en vervolgens werd het een bob. Sinds twee jaar is het kort. Ik wilde het eigenlijk kastanjebruin verven, maar het pakte knalrood uit. Ik vind het eigenlijk wel cool.

„Kort haar maakt je kwetsbaarder, omdat je je niet meer achter je haar kunt verstoppen. Maar ik voel me er juist sterker mee: ik heb niks te verbergen, kom maar op.”

De kleur past mooi bij uw outfit.

„Toen ik klaar was met mijn studie, kreeg ik van mijn moeder zo’n echt sollicitatiepak: een zwart colbert met bijpassende broek van Vanilia. Ik heb me daar nooit prettig in gevoeld. Ik draag graag kleur: rood, maar ook lila, groen, blauw, roze. Kleding is voor mij een manier om van elke dag een klein feestje te maken. Sinds drie jaar ben ik freelancer, ik wil me verkopen als mezelf, met mijn waarden en interesses. Het is misschien opvallend, maar het is wel wie ik ben.”

En werkt dat?

„Het wordt makkelijker als mensen meteen kunnen zien of je bij hun bedrijf past.”

Heeft uw korte haar uw kledingstijl veranderd?

„Ik ben me stoerder gaan kleden. Ik draag tegenwoordig sneakers en Dr. Martens. Maar wel altijd met lippenstift of een zijden bloesje erbij. Anders wordt het zo voorspelbaar.”

En sieraden.

„Deze broche is vintage, ik koop graag tweedehands, ook kleren. Ik werk voor Kuyichi en tassenlabel Laael, merken die bewust produceren, en zo probeer ik ook met kleding om te gaan. Het is wel lastig om nieuwe verantwoorde kleding te vinden, de keuze is nog steeds beperkt. Wat je in ecowinkels ziet, is mij eigenlijk te truttig. Ik draag vooral kleding van ontwerpers die tijdloze kleding maken waar je lang mee doet, zoals Monique van Heist. Deze outfit van Elja Lintsen is misschien wel tien jaar oud.”