Hutje op het ijs

Er is een categorie mannen die een schuurtje, een sheddie, nodig heeft om zich terug te trekken, om ongestoord alleen te kunnen zijn in een eigen wereld. De Canadese fotograaf Richard Johnson brengt een interessante subcategorie in beeld: vissers met ijshutjes. Het is misschien wel de meest functionele groep in het genre mannenhutjes. Zonder ice shack vriest bij temperaturen van soms 30 graden onder nul het viswak dicht en de visser dood. Johnson vertelde in de New York Times dat hij als architectuur-fotograaf vooral gecharmeerd is van de eenvoud van de bouwwerkjes. „Het is architectuur op het primitiefste niveau. Het is beschutting. Pretentieloos. Het is een oplossing.”

Neemt niet weg dat veel mannen van hun hutje wel iets proberen te maken. Er zijn hutjes met verwarming, tv, satelliet en kingsize bedden. En er zijn hutjes van lolbroeken: hutjes die eruitzien als toiletten zijn een populair subgenre in het subgenre. Hoewel de eigenaren vooral mannen zijn, worden ze ook door vrouwen en kinderen gebruikt. In Canada zijn ’s winters hele dorpen op het ijs te vinden, inclusief restaurants, speelveldjes en huurhutjes. In zes winters fotografeerde Johnson meer dan zevenhonderd hutjes, overal in Canada.

Johnson werkt voor zijn serie soms wel de kleuren bij, maar nooit van de huisjes, alleen van de sneeuw. „Er is heel veel gele sneeuw.”

Martine Kamsma