Opinie

Het weekend van Marcel Veenendaal

Di-Rect staat dit weekend op Noorderslag. Zanger Marcel Veenendaal (32) heeft er zin in. „Lekker cruisen in de bus naar Groningen.”

De band Di-Rect staat dit weekend op het muziekfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen. Leadzanger Marcel Veenendaal (32) kijkt ernaar uit. Niet alleen naar de eigen show zaterdagmiddag, maar ook naar de andere optredens. „Het is een festival waar zoveel verschillende muziekstromen bij elkaar komen. Ik laat me graag verrassen door dingen die ik niet ken, bandjes en muzikanten die je gedurende het festivalseizoen minder tegenkomt.”

Met de bus vertrekken ze zaterdag naar het hoge noorden. Het is altijd een feestje onderweg met de band. „Samen uit, samen thuis”, zegt Veenendaal. In de beginjaren hadden ze een limo. Nu een bus. „Lekker cruisen. We vertellen elkaar wat we de afgelopen dagen hebben gedaan en luisteren muziek. Helaas is tijdens de Kerstdagen onze autoradio gejat en zelf liedjes zingen van Den Haag tot Groningen houden we helaas niet vol”, zegt hij. De band vertrekt zaterdagochtend, een deel dan. Een ander deel vertrok al eerder richting naar het noorden, waar het festival deze week al bezig was.

Op vrijdagavond deed Veenendaal rustig aan. Geen specifieke voorbereiding voor het optreden op Noorderslag, maar gewoon even met muziek bezig zijn. „In de studio zitten, m’n spullen aansluiten, en een beetje muziek maken.” Dat doet hij vaker. „Laatst hadden we ’s ochtends een meeting. Toen Spike even zijn apparatuur wilde aanzetten, kwam mijn muziek nog uit de speakers. Hij riep direct dat hij wel wist wie hier die nacht had gezeten.” 

„Ik voel me gezegend in deze positie”, zegt de zanger. Hij is op zoveel mogelijk manieren met muziek bezig; een beetje viben, wat loops draaien. Hij speelt in een bandje met z’n broer, daar drumt hij. Allemaal niet echt prestigieus, maar gewoon een beetje hangen. „Zo komen we als band ook aan onze creativiteit. Je kunt creativiteit niet forceren. Ik ben nu met zoveel muziekdingen bezig, dat er altijd wel inspiratie is. Het is als een snoeppot, waar je steeds weer een nieuw snoepje uit kunt halen.” 

Veenendaal houdt er niet van om te te plannen. „Ik sta gewoon een beetje rustig op ’s ochtends. Kijk naar boven en denk: it’s such a lovely day.” De zanger hield zich de laatste tijd veel bezig met de theatertour van de band die in februari begint. „We hebben creatieve ruimte doordat we twee aktes spelen, voor en na de pauze. We kunnen een vibe bouwen, in plaats van voortdurend achter elkaar liedjes pompen. We hebben een show die alles heeft: aan de voorkant wat timide, aan het einde gaan we flink uitpakken.”