Verleiders dwingen Kamer tot bankendebat

Amper drie dagen hebben de vijf acteurs van De Verleiders (George van Houts, Pierre Bokma, Tom de Ket, Leopold Witte, Victor Löw) nodig gehad om meer dan 50.000 handtekeningen op te halen voor hun Burgerinitiatief, waartoe ze dinsdag opriepen in een uitzending van De Wereld Draait Door. Daarmee hebben ze voldoende handtekeningen om de Tweede Kamer te vragen te discussiëren over het systeem van geldcreatie waarop het bankenstelsel is gebaseerd.

„Wij gaan door met handtekeningen verzamelen tot onze voorstellingenreeks eind maart is afgelopen”, zegt Van Houts. Op naar de 100.000, staat op de website. Daar dringen zij aan op een staatsmonopolie op gelduitgifte.

Tot dusverre zijn voor hun voorstelling Door de bank genomen bijna 70.000 kaarten verkocht. Emile Roemer is met zijn SP-fractie al naar de voorstelling geweest. „Hij vindt dat we die in de Tweede Kamer moeten spelen. Roemer vermoedt dat zelfs de financieel specialisten te weinig kennis hebben.”

Van Houts hoopt dat de Tweede Kamer voor een debat ook nog een hoorzitting zal organiseren. Het zal de tiende keer worden dat de parlementariërs debatteren over een onderwerp dat door burgers op hun agenda is gezet, als tenminste het presidium van de Kamer het initiatief niet om procedurele redenen afwijst.

Afgelopen week traden De Verleiders op met een compilatie van een uur bij De Nederlandsche Bank voor de directie en 200 man personeel. „Vooraf vroeg de moderator wie van plan was het Burgerinitiatief te ondertekenen. Twee man staken hun hand op”, vertelt Van Houts. „Na de voorstelling vroeg de moderator het nogmaals. Toen staken dertig man hun hand op.”