Geen Nature enScience meer op Tilburgse campus

De Universiteit Tilburg zegt de abonnementen op Nature en Science per 1 februari op. De universiteitsbibliotheek, die moet bezuinigen, bespaart daarmee 21.527 euro per jaar.

„We hebben te maken met een krimpend budget en stijgende abonnementskosten”, licht bibliotheekdirecteur Marc van den Berg toe. Wat het budget is, en hoe snel de kosten stijgen, wil hij niet zeggen.

Wel legt hij uit dat de bewegingsruimte om te bezuinigen voor een individuele universiteitsbibliotheek in Nederland beperkt is. Universiteiten sluiten gezamenlijk zogeheten big deals met wetenschappelijke uitgevers, die hun hele tijdschriftenportefeuille in één pakket aanbieden. Van den Berg: „De prijzen daarvan stijgen jaarlijks met 2, 3, soms wel 5 procent.” Nature en Science vallen buiten die big deals.

De keuze om deze twee tijdschriften op te zeggen heeft er volgens Van den Berg ook mee te maken dat Tilburg geen bèta-faculteit heeft, en geen academisch ziekenhuis. Nature en Science publiceren vooral artikelen op bèta-gebied.

Toch verschijnt er ook met enige regelmaat sociologisch, antropologisch of psychologisch onderzoek in de bladen. „Klopt”, zegt Van den Berg. „Bij Sociale Wetenschappen doet dit besluit het meeste pijn.”

De Tilburgse academici zijn trouwens niet helemaal afgesloten van de twee tijdschriften, zegt Van den Berg. Ze kunnen bij andere universiteiten in Nederland artikelen aanvragen en toegestuurd krijgen. Dat wil zeggen, een print. Pdf’s zijn verboden. „We hebben hier een onderling betalingssysteem voor”, zegt Van den Berg. Per artikel wordt een standaardbedrag van circa 6 euro afgerekend. Normaal kost de aanschaf van een los artikel uit Nature 30 euro, en bij Science is het 20 dollar.

De universiteit verstuurt via dit systeem jaarlijks zo’n 3.500 artikelen naar andere instellingen. Zelf ontvangt Tilburg er ruim 2.000 per jaar.