Eurosonic 2015: vier (eier)ballen van NRC

The Common Linnets met Ilse DeLange, JB Meijers (M), Jake Etheridge (L), Rob Crosby (R) en Matthew Crosby winnen hun European Border Breaker Award en daarbij ook de EBBA Publieks Award tijdens Eurosonic.
The Common Linnets met Ilse DeLange, JB Meijers (M), Jake Etheridge (L), Rob Crosby (R) en Matthew Crosby winnen hun European Border Breaker Award en daarbij ook de EBBA Publieks Award tijdens Eurosonic. Foto ANP / Paul Bergen

Drie dagen Eurosonic zit erop, en NRC maakt de balans op van het internationale gedeelte van het showcasefestival in Groningen: vier ballen. Onder de hoogtepunten bevinden zich onder andere een Britse rapster die er een bijbaan als comedienne op na houdt, twee zusjes die met daverende ritmes de harten sneller lieten kloppen en een man met een hoed die precies deed waar men voor kwam.

NRC-muziekrecensent Jan Vollaard schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad dat Eurosonic in twintig jaar “is uitgegroeid tot een fenomeen dat Groningen drie dagen in de ban houdt”, kortom een festival met een “eigen, Groningse identiteit”. Zo was er bijvoorbeeld als steunbetuiging een Je Suis Charlie-potlood geprojecteerd op de Martinitoren:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Martinitoren is groot potlood op Grote Markt in Groningen #jesuischarlie http://t.co/mB5oTGv5Hf

Tijdens Eurosonic wordt alles waar je een podium kunt bouwen een plek om bands te zien, en dit jaar werd dat zelfs uitgebreid met nóg meer podia. Ook het bezoekersaantal is gestegen: zo’n twintigduizend mensen komen nu af op het festival. En dat merk je, ook aan de drukte bij de gratis podia en op andere plekken waar muziek te horen is. Zo zag Vollaard dat het in de platenwinkels bijvoorbeeld “de hele dag superdruk” is vanwege alle bands die er komen optreden. “Bij Plato krijg je ook een kortingsbon als je binnenkomt en je ziet mensen de hele tijd over platenbakken gebogen.”

Het was dus zo druk dat de vergadering van de Provinciale Staten afgelopen woensdag werd verplaatst:

Twitter avatar remyvanmannekes Remy van Mannekes Uniek #psgr vergadert vandaag voor het eerst niet in het Provinciehuis maar in het Stadhuis van Groningen ivm #ESNS15 http://t.co/OwPWP9Ddv3

Bij het Boterdiep (waar popzaal Simplon zich bevindt), was een paar jaar terug al een extra podium, nu is er een heel festivalterrein bijgekomen. Vollaard:

“Daar staat die kerk die ook op Lowlands staat en dient als perscentrum. Maar er is ook het Infoversum, een heel boeiende zaal waar je in lighouding kunt luisteren naar bands. Daar hebben veel mensen het over.”

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Nieuwe festivallocatie op #ESNS15: Infoversum. Muziek is er, wat je letterlijk noemt, sferisch… http://t.co/gEEIjyW6MP
Twitter avatar okevelien Evelien Stoffels Godsamme. Even die laatste show in het Infoversum meepakken was het beste idee van #esns15 http://t.co/5WC9mGizfB

Amanda Kuyper zegt over het Infoversum dat het “één van de mooiste nieuwe plekken is om op Eurosonic muziek te beluisteren” en meteen laat zien hoe dat kan terugwerken op artiesten:

“Wat een sprookjesachtige omgeving voor mooie klanken. De soundscapes van de IJslandse artiest Óbó waren hier in het planetarium heel logisch en passend. De jonge zangeres Lapsley wist er echter met haar electropop nauwelijks te overtuigen. Ze miste zeggingskracht, had weinig dynamiek in haar stem en straalde weinig urgents uit. Er was eigenlijk niets wat haar komst op Eurosonic duidelijk maakte.”

Kortom: er is veel en vooral overal muziek. Door al die verspreide locaties is het volgens Vollaard “onmogelijk om ook maar 10 procent van alle bands te zien, want alles ligt uit elkaar.”

Maar dan: de acts. Wie overtuigde en wie kon de harten toch minder goed verwarmen? De hoogte- en dieptepunten:

Ibeyi werd beloofde festivalfavoriet

Eén van de acts die we eerder deze week al tipten, het percussiesalvo met duozang van het Frans/Cubaanse Ibeyi, werd de beloofde festivalfavoriet. Vollaard:

“Ibeyi combineert een Cubaans ritme met minimale, elektronische beats en ze spelen echt samen als zusjes. Lisa is degene met het wilde haar achter de piano, de meest flamboyante van het stel, zij praat ook met het publiek. Naomi speelt virtuoos percussie. Amanda Kuyper vertelde mij dat in de Cubaanse muziek het soort percussie wat zij doet door drie man gedaan wordt, en zij doet het in haar eentje. Het is wereldmuziek 2.0, harstikke goede popmuziek waar moderne elementen in zitten.”

Daar zijn zowel nationale (Trouw-journalist Joris Belgers) als internationale media het mee eens:

Twitter avatar JorisWasHier Joris Belgers Ibeyi maakt de hype helemaal waar. Geweldige combi van wereldse soul met urban. Wauwie #ESNS15
Twitter avatar inkmusic ink music Nicht zu Unrecht der Hype des Festivals: Ibeyi. Check this out, Boys and Girls! #Eurosonic #ESNS15 @IbeyiOfficial http://t.co/1xbJ40mtJE

IBEYI in de stadsschouwburg @eurosonicnoorderslag #ESNS15

Een foto die is geplaatst door Björn Sinnema (@bjornsinnema) op

De show is trouwens al terug te kijken bij 3voor12:

Gengahr sloeg niet aan

De funky indierock van het Britse Gengahr was volgens Vollaard “heel mooi”, maar “sloeg totaal niet aan”:

“Er stonden bijna alleen maar verveelde festivalgangers die na tien minuten ook weer weg gingen, maar je zag dat veel jonge meisjes wel de heupen in beweging kregen. ‘The men don’t know but the little girls understand’ dus. Als die hit er eenmaal is, vindt iedereen het leuk. Een belofte, daarvoor ga je wel naar zo’n festival toe.”

Twitter avatar JorisWasHier Joris Belgers Het tofste aan Gengahr is het powerpuffshirt van de gitarist #ESNS15

Soak ‘hartverwarmend’

Van de pas 18-jarige Britse singer-songwriter Soak vond Vollaard het “hartverwarmend dat ze zo haar gevoelens kan uiten”:

“Soak stond er wel schutterig bij, en had nog niet de kracht van een performer, maar heeft haar muziek goed voor elkaar. Ze is een lesbisch meisje, en kan heel goed zingen over haar gevoelens. Er zijn heel veel singer-songwriters maar weinig die hen jou het gevoel kunnen geven dat ze over hun leven zingen.”

James Bay

De Britse singer-songwriter James Bay, die we eerder al tipten en die zijn thuisland en onze buren aan de andere kant van het Kanaal enorm goed doet, deed eigenlijk alleen waar hij voor kwam, hoorde Vollaard: “De belofte van het festival maakte het waar met degelijke muziek.” Maar: hij maakte er niet minder indruk om, hoorde NRC-recensent Amanda Kuyper:

“Bay liet zich niet afschrikken door de maat van de festivaltent waar hij zijn debuut mocht maken. Zelfverzekerd en met een aantrekkelijk soort nederigheid bracht hij zijn liedjes met band of in zijn eentje met gitaar. Zijn gulle, van verlangen doordrenkte stem reikte tot achterin, hij was een blikvanger met zijn hoed die heel duidelijk maakte dat hij een talent is om rekening mee te houden. Misschien niet zozeer om zijn spannende liedjes, maar wel om de intensiteit waar hij ze mee brengt.”

Twitter avatar AmpAmsterdam Amp.Amsterdam .@JamesBayMusic live at @ESNSnl showcase festival. One to watch!
#ESNS15 http://t.co/ecVqRMHPSd

Wat een artiest! Wat een goeie liedjes! Wat een stem! @jamesbaymusic #esns15 #3fm hopelijk ooit op de #speelplaats

Een video die is geplaatst door Giel Beelen (@giel3fm) op

Kate Tempest

Een andere artiest die iedereen wist te overtuigen was de Britse rapster/spoken word-artiest, zangeres en stand up comedian Kate Tempest. Vollaard zag haar een “stormachtig optreden” geven waarin zij haar naam eer aandeed:

“Ik werd gevloerd door haar, ze was echt heel goed. Het opvallende is dat ze een paar weken terug in Paradiso stond, maar dat is niemand opgevallen. Hier in de Groningse schouwburg kwam ze tot haar recht. Ze is een innemend, fanatiek meisje, met een hele goede band achter zich. Dan had ze ook nog een donkere rapster/zangeres bij zich die het heel muzikaal maakte. Ze bracht een heel dynamische combinatie van rappen en stand up comedy, en dan zit er ook meeslepende muziek bij. Ze boog zich over het publiek en aan het eind liet ze iedereen beloven dat het nu maar eens uit moet zijn met de ‘greed’. Zo kreeg Eurosonic ook nog een geweten.”

Twitter avatar talldanhegarty Dan Hegarty “Love your empathy, & go to war with your greed” The outstanding @katetempest at @ESNSnl #ESNS15 http://t.co/msb8ElsrM1
Twitter avatar klaasknooihzn Klaas Knooihuizen Kate Tempest! Wie nu nog beweert dat hiphop dood is die bekijkt het maar. Zo! #ESNS15

Focusland IJsland

Zoals elk jaar heeft Eurosonic een focusland waar ze bands van uit nodigen, en dit jaar was dat IJsland. Naast een officiële presentatie op de conferentie, waarbij de IJslandse minister van cultuur Illugi Gunnarsson aanwezig was, timmerde het festival goed aan de weg met onder meer een speciale pop-up store vol IJslands vinyl.

Vollaard schreef (€) gisteren in NRC Handelsblad dat er “geen nieuwe IJslandse kaskraker opstond”:

“IJsland roerde zich onder meer met de milde vulkanische eruptie van het trio Samaris dat met kirrende zang dicht in de buurt zou zijn gebleven van Björk, de moeder aller IJslandse zangeressen, als de klarinettiste er niet een exotisch Arabisch tintje aan had gegeven. Ook de zwaardere rock van Mammut, met een zangeres die piepte in hetzelfde register, riep de vraag op of er zangeressen in IJsland rondlopen die géén les van Björk hebben gehad. Hoewel de minister het economische aspect van muziekexport had benadrukt, stond hier geen nieuwe IJslandse kaskraker op.”

Laten we niet de eierbal vergeten

Dé snack van Groningen tijdens Eurosonic/Noorderslag:

Met een internationale reputatie inmiddels:

Twitter avatar AlethiaJA Alethia Austin The lineup for #ESNS15 is gorgeous. Also, I hear fried egg balls (Eierbal) are a must. I’m scurrrrred.

En gelukkig heeft iemand daar een liedje over gemaakt. Kom er maar in:

Dat was Eurosonic, wij maken ons op voor de Popprijs, die vanavond wordt uitgereikt tijdens Noorderslag. Lees daarover morgen wat de hoogtepunten waren.