Er kunnen er maar twee de winnaar zijn/ PSV

Ineens liet Cocu het woord ‘schaal’ vallen. Zelfs Frank de Boer noemt de ploeg uit Eindhoven mentaal sterker. Houdt de ploeg de goede vorm vast?

Op grootspraak valt hij niet te betrappen. Phillip Cocu is meer van de ontwijkende taal. Vaak drukt de trainer van PSV zich voorzichtig uit wanneer de pers hem vraagt naar het onderwerp dat in Eindhoven is verworden tot een prangend issue: de eerstvolgende landstitel sinds 2008. „Titels win je niet zomaar”, zegt Cocu dan. Of, zoals onlangs op de clubsite: „Als we in staat zijn om hetzelfde te bewerkstelligen als in de eerste seizoenshelft, maken we een goede kans.”

Misschien was het de ongedwongen setting, dinsdag op de nieuwjaarsreceptie in het Philips Stadion, of gastpresentator Humberto Tan dwong hem er toe, maar Cocu liet toch echt het woord kampioensschaal vallen. Houdt PSV zijn vorm vast, zei hij, „dan denk ik dat we in mei met de schaal staan”.

Grootspraak? Eerder gegroeide zelfverzekerdheid. Zie de ranglijst, waarin PSV koploper is met zowel de meeste doelpunten voor (48) als de minste tegen (14). De cijfers, van databureau Opta, bewijzen dat PSV het aanvallend en verdedigend goed voor elkaar heeft. Zo geniet doelman Jeroen Zoet het hoogste reddingspercentage van al zijn collega’s in de eredivisie (79 procent), wint PSV na Feyenoord de meeste fysieke duels (53 procent), terwijl Memphis Depay en Luuk de Jong de beste cijfers scoren als het om goals en assists gaat. Beide spitsen komen uit op dertien: tien goals plus drie assists.

Veelzeggender is het onderzoek van nieuwssite Tussen de linies naar het aantal passes dat clubs nodig hebben voor een doelpoging. Conclusie: PSV is het snelst bij het doel. Gemiddeld in 16 passes, tegen 31 en 28 keer bij respectievelijk FC Twente en Ajax. PSV speelt snel (counter)voetbal dat leidt tot veel treffers en punten. Dubbel geluk voor de fans, die vorig jaar zo’n 21 passes moesten wachten op een doelpoging.

PSV verspeelde vaker de eerste plek

Het zijn optimistisch stemmende feiten, maar het zegt niet alles. Vraag is ook of de jongste ploeg van de eredivisie bestand is tegen de toenemende druk. Zie de afgelopen vijf jaar waarin PSV tweemaal na de winterstop de eerste plek verspeelde. Coach Cocu, die deze winterstop geen versterkingen wenste, ziet een verbeterde discipline en teamgeest. „Spelers hebben nu ervaring met druk en tegenslagen”, zei hij dinsdag.

Die lezing werd laatst bevestigd door Frank de Boer. De trainer van Ajax zei dat hij verwacht dat het „mentaal sterkere” PSV dit jaar minder punten morst. Een fijn compliment voor Cocu.

Misschien dat hij hier wel zo veel vertrouwen uit putte dat hij eindelijk dat ene heilige woord durfde te benoemen: de schaal.