OM ontkent dat in Verviers doodgeschoten ‘jihadist’ uit Nederland komt

Rue de Colline in het Belgische Verviers waar donderdag een anti-terreuroperatie plaatsvond.
Rue de Colline in het Belgische Verviers waar donderdag een anti-terreuroperatie plaatsvond. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Het OM ontkent dat een van de twee vermoedelijke jihadisten die donderdag tijdens een antiterreuroperatie in het Belgische Verviers werden gedood, uit Nederland kwam. Dat meldde de Vlaamse publieke omroep VRT eerder.

Update 12.50: Wim de Bruin, woordvoerder van het landelijk parket ontkent de berichtgeving door de VRT:

“Het klopt niet.”

En dat is ook alles wat het OM erover kan zeggen.

Update 12.30:Een journalist van BNR meldt:

Twitter avatar Daanlangkamp Daan Langkamp Het Landelijk Parket (NL) zegt dat het bericht over de doodgeschoten jihadist NIET klopt.

We proberen dat op dit moment bevestigd te krijgen.

De andere moslimextremist zou volgens de VRT uit de regio Brussel afkomstig zijn.

Het federaal parket, dat het onderzoek leidt, wilde de melding van VRT ontkennen noch bevestigen aan persbureau ANP. Er zou in ieder geval geen link zijn tussen de aangepakte terreurcel en Nederland. In verband met het lopende onderzoek wilde het parket verder niets kwijt, ook niet of er in verband met Verviers contact is opgenomen met de Nederlandse autoriteiten.

Invallen in zeven landen

Donderdag vonden in zeven landen invallen plaats en werden huiszoekingen verricht. Nederland was daar niet bij betrokken. Ook in België werden op tien plaatsen invallen gedaan, waaronder in een woning in Verviers. Die inval resulteerde in een schietpartij waarbij de derde verdachte zwaargewond raakte.

De drie zouden van plan zijn geweest om terreuraanslagen te plegen in België op politieagenten en politiegebouwen zijn. De Belgische justitie had de groep, met onder anderen ex-Syriëgangers, al drie weken in het vizier. Er werden bij de actie in België dertien anderen gearresteerd. Twee daarvan zijn gisteren vrijgekomen onder voorwaarden. Drie verdachten blijven vastzitten, de anderen worden niet voorgeleid.

Dreigingsniveau verhoogd

Het dreigingsniveau in België werd na de actie verhoogd voor politiekantoren en gerechtsgebouwen naar drie (op een schaal van vier). In de rest van het land geldt niveau twee. Het kernkabinet van premier Charles Michel besloot vannacht wel dat tot driehonderd gewapende militairen bepaalde plaatsen zullen bewaken in Brussel, Antwerpen, Verviers en andere plaatsen.

In Antwerpen staan onder meer militairen in de Joodse buurt en de Diamantwijk, aldus Belgische media. De militairen staan op bepaalde plaatsen maar patrouilleren niet.