‘Een bedrijf moet geen excelsheet zijn’

Vincent Peeters

(45) is sinds drie maanden topman van Efectis Nederland. Zijn bedrijf doet wereldwijd onderzoek naar brandveiligheid.

1. Vanwaar deze stap?

Het hoogste aantal mensen dat ik heb aangestuurd was twaalfhonderd – dan moet je oppassen dat het bedrijf geen excelsheet wordt. Efectis is een kleiner. Ik zit dichter op de processen en de mensen.

2. Kruiwagen?

Een headhunter vond dat Efectis marktgerichter moest gaan werken. Ik heb ervaring met dat soort trajecten en ben benaderd. Efectis had lang bijna een monopoliepositie. De markt is competitiever en dynamischer geworden. Daar moet je op inspelen.

3. Eerste daad?

Ik heb een plan van aanpak samengesteld om de organisatie slagvaardiger te maken.

4. Nest?

Ik kom uit een Philipsfamilie. Toen het in de jaren tachtig niet goed ging met Philips en het bedrijf weer op de rails moest, werkte mijn oom eraan mee. Er werd veel over gesproken. Ik luisterde met rode oortjes mee.

5. Studie?

HEAO in Vlissingen en Bedrijfskunde in Barcelona.

6. Wat wilde u vroeger worden?

Astronaut.

7. Wat wilt u later worden?

Ik heb het hier nu naar mijn zin. Het heelal is nog steeds een hobby. De mens leeft op een eilandje in de tijd, terwijl de wereld miljarden jaren bestaat. Dat besef helpt relativeren. Op mijn werk hangt een poster met de boodschap Keep calm and carry on. Ik merk: It’s easier to keep calm if you think of the universe.