Koning bemoeit zich met executie

Koning Willem-Alexander heeft zich persoonlijk ingespannen om te voorkomen dat de Nederlander Ang Kiem Soei deze zondag wordt geëxecuteerd in Indonesië. Dat bevestigen bronnen in Indonesië en in Nederland.

De koning zou het onderwerp maandag in Den Haag hebben besproken met de minister van Buitenlandse Zaken van Indonesië, Retno Marsudi, die tot haar benoeming als minister ambassadeur was in Nederland. In 1994 bemoeide koningin Beatrix zich ook al eens met een executie in Azië: ze schreef een brief aan de Singaporese president Lee Kuan Yew met het verzoek het leven te sparen van de Nederlandse zakenman Johannes van Damme die was veroordeeld voor drugsmokkel. Haar bemoeienis hielp toen niet, Van Damme werd opgehangen. Op verzoek van Nederland drong ook EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini er gistermiddag bij Indonesië op aan de straf niet uit te voeren. Ze noemt nadrukkelijk de ‘Nederlandse burger’ die op de dodenlijst staat wegens de productie van xtc. In Indonesië zelf wordt gezegd dat minister Marsudi veel meer begrip heeft voor de internationale ophef dan president Joko Widodo, die vooral kijkt naar de binnenlandse belangen en die de corruptie, ook bij de rechterlijke macht, hard wil aanpakken. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) zei gistermiddag dat hij „niet uitsluit” dat de executie, als die doorgaat, gevolgen krijgt voor de betrekkingen met Indonesië. Hij wilde niet zeggen welke gevolgen dat zouden zijn.