Dividendaandeel

Eén van mijn favoriete aandelen is ExxonMobil. Dit bedrijf verhoogt al jaren het dividend met gemiddeld 10 procent (Shell slechts gemiddeld 3 procent). De koers van een dividendaandeel volgt op de lange termijn de dividenden. Dit betekent dat u met ExxonMobil een rendement kunt behalen van gemiddeld 10 procent per jaar. Als u de dividenden zelf meerekent, komt u zelfs nog hoger uit. Mocht u van de dividenden nieuwe aandelen ExxonMobil kopen, dan ligt het toekomstige rendement nog hoger. Als de olieprijs extreem hoog is, zoals in 2008, dan betaalt Exxon 15 procent van de totale winst uit. Als de olieprijs extreem laag is, zoals in 2009, dan betaalt Exxon 40 procent van de winst als dividend uit. Wat de olieprijs ook doet. Exxon verdient flink meer dan wat via het dividend naar de aandeelhouder gaat. Dit betekent dat het dividend in de komende jaren nog veel verder omhoog kan.