‘Dit is het beste skigebied ter wereld’

Dat zegt het Oostenrijkse Kitzbühel-Kirchberg over zichzelf in advertenties

illustratie Martien ter Veen
illustratie Martien ter Veen

De aanleiding

Het duurde even voordat het wintersportseizoen dit jaar op gang kwam, maar de sneeuw is gevallen en de Alpen zijn er klaar voor. Tijd dus om richting de eerste de beste berg te rijden.

De eerste de beste? Waarom niet meteen de allerbeste ter wereld? Die moeten we zoeken tussen de dorpen Kitzbühel en Kirchberg, in het Oostenrijkse skiwalhalla Tirol. Dat zeggen ze in dat gebied althans zelf. De advertenties voor het skigebied zijn duidelijk: „Welkom in ’s werelds beste skigebied!”

Waar is het op gebaseerd?

Wij, van de beste krant van de wereld, weten best dat je in reclame een beetje mag overdrijven, als het een beetje onderbouwd is. Dat vindt ook de Reclame Code Commissie (RCC): „In het algemeen geldt dat als jij claimt de beste te zijn, en je dit voldoende kunt onderbouwen, er niet snel sprake zal zijn van misleiding”, zegt een woordvoerder. Als voorbeeld geldt het prettig in het thema passende SnowWorld in Zoetermeer, dat zichzelf in 2012 aanprees als ‘de beste skihal ter wereld’. Dat mocht van de RCC, want SnowWorld deed dit na een test van Skiresort.de, een wereldwijd opererende testsite van skigebieden en -hallen, dat de randstedelijke skihal als beste beoordeelde.

Ook Kitzbühel-Kirchberg baseert zich op Skiresort.de. Die testsite heeft het Tirolse skigebied voor het tweede jaar op rij als beste ter wereld beoordeeld. Christoph Hirnschall van Bergbahn Kitzbühel laat weten: „Onze communicatie is vooral gebaseerd op de prijs die ons skigebied heeft gekregen van Skiresort.de en de World Ski Awards”. En dat is nog niet alles. Hirnschall mailt trots een hele waslijst met recente onderscheidingen.

En, klopt het?

Skiresort.de test 511 skigebieden op achttien criteria, en documenteert die uitgebreid. Het gaat van de liften, de parkeergelegenheid en kilometers piste, tot de sneeuwzekerheid, de milieuvriendelijkheid en de après-ski. Alles met cijfers, foto’s en uitgebreide omschrijving.

De testresultaten van Skiresort.de zijn online uitgebreid gedocumenteerd, dus de claim van Kitzbühel-Kirchberg wordt in elk geval door één controleerbaar onderzoek ondersteund. Kitzbühel-Kirchberg komt uit op een 4.8 uit vijf sterren. Kun je zo’n resultaat niet kopen? Nee, de site werkt onafhankelijk, bezweert Oliver Kern, de directeur van Skiresort.de. Er zijn geen commerciële banden tussen de site en wintersportgebieden of andere belanghebbenden.

Bij Wintersporters.nl bestaat ook een ranglijst, maar daar staat Kitzbühel- Kirchberg op nummer tien. Hoe kan dat? Oprichter van die site Martijn van Erp legt uit dat hun lijst vooral is samengesteld uit beoordelingen van Nederlandse wintersporters. Dat vertekent iets, want de meeste wintersporters hebben hooguit een paar gebieden bezocht. Van Erp: „Zeker. En ook experts kiezen elk op hun eigen manier. Mijn collega’s en ik hebben honderden gebieden bezocht en we hebben allemaal een andere top-vijf.”

Hebben we dan wel iets aan zulke lijstjes? Van Erp: „Het is altijd een sterk versimpelde weergave. Het is wel zo dat gebieden die populair zijn, ook veel bezoekers krijgen, en zo meer geld om te verbeteren. Populaire gebieden worden daarom vaak vanzelf een beetje beter. Tegelijk: Kitzbühel-Kirchberg is een zeer goed skigebied, maar zeker niet voor elke wintersporter het beste. Het is een goed gebied voor beginnende skiërs, maar niet zo voor snowboarders. En de après-ski is daar best plat - Oh Oh Tirol is er opgenomen. Je moet ervan houden.”

Conclusie

Dat de uitspraak toegestaan is, daar is de RCC duidelijk over, ook al is er geen oordeel over deze specifieke reclames.

De test achter de claim is bovendien uitgebreid, doorwrocht en voor zover te checken onafhankelijk. Ook al zal de conclusie wat kort door de bocht zijn en is ‘het beste’ nooit ‘het beste voor iedereen’, er is geen reden aan die conclusie te twijfelen. We beoordelen de bewering daarom als waar.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nextcheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nextcheckt