Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Dijsselbloem: Banken proberen onder crisismaatregelen uit te komen

Foto ANP

Met “gezochte en feitelijk onjuiste argumenten” probeert de financiële sector onder crisismaatregelen uit te komen. Die maatregelen zijn volgens het kabinet nodig voor duurzaam herstel van de Nederlandse economie. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vandaag in een opiniestuk in NRC Handelsblad.

In de financiële sector bestaat volgens Dijsselbloem een “vrij massieve weerstand” tegen onder meer extra kapitaaleisen voor banken, nieuwe solvabiliteiteisen voor verzekeraars, een nieuwe rekenrente voor pensioenfondsen en nieuwe leennormen voor hypotheekverstrekkers. “De lobby heeft inmiddels ook de Eerste Kamer bereikt.” Onterecht, zegt Dijsselbloem, omdat de crisismaatregelen niet “onnodig beperkend” zijn.

Eisen zijn niet beperkend

Banken vrezen bijvoorbeeld dat de eis van het kabinet met ingang van 2018 tenminste 4 procent van de balans uit eigen vermogen te laten bestaan, ten koste gaat van kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf. Een onjuiste voorstelling van zaken, zegt Dijsselbloem.

De Nederlandse banken hebben in de afgelopen vier jaar een gemiddelde nettowinst van 5 miljard euro per jaar behaald. Bij doorzettend economisch herstel gelooft de minister dat banken “vanuit deze winst de komende jaren hun eigen vermogen verder versterken zonder probleem voor de kredietverlening.”

Minder lenen op de huizenmarkt

Volgens Dijsselbloem was op de huizenmarkt een (stapsgewijze) versobering van hypotheek- en leennormen nodig vanwege “onverantwoorde overkreditering”. Door die beperkingen, deels al ingevoerd, volgt “een nieuwe crisis” op de net weer aantrekkende woningmarkt, vrezen de bouwwereld en Vereniging Eigen Huis. Maar volgens Dijsselbloem moet de werkelijke vraag zijn: “Zijn we bereid de lessen van de vorige crisis langer dan een paar jaar vast te houden?”

Lees het hele opiniestuk in NRC Handelsblad.