Deze belegging klinkt mooier dan-ie is

Ik las een juichend verhaal over een nieuw soort Amerikaanse belegging, de tax liens. Het klinkt nogal vaag. Zijn er bezwaren?

Investeren met rendementen van 16 tot 36 procent (of meer)! Met slogans als deze proberen enkele websites beleggers warm te praten voor Amerikaanse tax liens en deeds. Een tax lien is een verhandelbare belastingschuld. Via zo’n certificaat kan een Amerikaanse regionale overheid een schuld doorverkopen aan de hoogste bieder. Zij krijgen dan meteen hun geld, terwijl de tax lien-bezitter recht krijgt op de schuld plus de jaarlijkse rente. Dat geld krijgt de belegger als de schuldenaar zijn schuld plus de rente binnen drie jaar betaalt. Doet hij dat niet, dan wordt zijn bezit geveild. Slaagt die verkoop, dan krijgt de tax lien-belegger alsnog zijn inleg plus de rente. Maar wordt het onroerend goed niet verkocht, dan wordt de tax lien-houder de nieuwe eigenaar, terwijl tegelijkertijd alle schulden op het onroerend goed vervallen. Je kunt je nieuwe bezit dan mogelijk opknappen, verhuren en/of verkopen. Dat zou de tweede manier zijn waarop een tax lien je rijker maakt.

Moeten we dit geloven? Onderzoek altijd eerst waar een juichverhaal vandaan komt. In dit geval is dat van taxlien.nl, coweinvest.com en enkele blogs op beursblik.nl, beursbox.nl en beleggersplaats.nl. Alle uitingen blijken van ene Wim Coster en/of Ina Wessels afkomstig te zijn. Volgens hen biedt investeren in tax liens „een hoog rendement en weinig risico”. Maar diverse deskundigen op Amerikaanse websites beweren het exacte tegendeel.

Volgens hen is de rente op een tax lien vaak geen 16 tot 36 procent maar eerder 4 tot 7 procent, want veel goed ingevoerde professionals bieden fel mee op veilingen. Verder krijg je zelden een leuk stuk onroerend goed in handen, want 99 procent van de schuldenaren betaalt. En krijg je het bezit wel, dan kan er iets mee zijn. Het staat bijvoorbeeld op de gemeentelijke slooplijst. Of het pand is afgebrand of onbruikbaar, terwijl jij als eigenaar wel verzekering, belasting en onderhoud moet betalen.

Verder moet je voorkomen dat een ander een tax lien op hetzelfde onroerend goed koopt, moet je je tax lien tijdig gebruiken, en hopen dat er geen juridische problemen ontstaan als je een vorige eigenares uit haar huisje gooit. Volgens Ina en Wim kun je met hun training (2.500 euro of 5.000 euro) of coaching (799 euro) al die problemen voorkomen. Wellicht zijn zij daarmee de enigen die écht kans maken op weinig risico en een torenhoog rendement.