De marechaussee bewaakte een dag lang een lege school

De orthodox-joodse school Cheider was gisteren gesloten. De school volgde het voorbeeld van joodse scholen in België, na antiterreuracties.

Achter het groene hek ligt een een roze kinderfietsje op het schoolplein. Vandaag wordt er niet gespeeld. Geleerd wordt er ook niet. In de lokalen staan de stoelen op de bureaus. Voor de school staat een politiepost, een bepantserde bouwkeet op poten, bemand door één agent. Op de hoek van de straat staan twee leden van de Koninklijke Marechaussee. Ze bewaken de lege orthodox-joodse school Cheider in Amsterdam.

De ongeveer 200 leerlingen van de orthodox-joodse school Cheider in Amsterdam-Zuid bleven gisteren thuis. De school was gesloten naar aanleiding van de sluiting van joodse scholen in België. Die hadden maatregelen genomen na de antiterreuractie die donderdag werd gehouden door de Belgische politie. Joodse scholen hebben al politiebeveiliging sinds de aanslag op het Joods Museum in Brussel, in mei.

Binyomin Jacobs, vicevoorzitter van Cheider en opperrabbijn, werd donderdagnacht wakker gebeld door een collega. „Ik kreeg te horen dat joodse scholen in België de volgende dag dichtbleven. Ik moest op dat moment beslissen of we open zouden gaan.” Op dat moment was er weinig informatie. „Waren er aanwijzingen voor een aanslag? Kwam het advies van de politie? We wisten het niet. Maar bij gevaar moet je niet oversteken, zeg ik altijd.” Er was er geen directe aanleiding de school te sluiten. Jacobs deed dit uit twijfel, „gebaseerd op emotie, niet op ratio.”

Eli Evers (30) werkt bij de kosjere supermarkt Davids Corner naast de school. Hij heeft drie kinderen, ze gaan alle drie naar de orthodox-joodse school. Hij kan de keuze van de school wel begrijpen. „Als ik de verantwoordelijkheid had voor die kinderen, had ik het misschien ook wel gedaan.” Maar als ouder had hij de school wel open gedaan. „Maar dat is makkelijk praten achteraf. Stel er was wel wat gebeurd?”

Evers benadrukt dat het een dilemma is. „Als er niks gebeurt, vragen mensen zich af waarom de school dicht was. Als er wel wat gebeurt met de kinderen, dan ben je verantwoordelijk. Je kan het nooit goed doen.”

Op de binnenplaats naast de supermarkt hangt een groepje van vijf orthodox-joodse jongeren. Normaal zouden ze op school zitten. Ze dragen traditionele kleding en lijken zich geen zorgen te maken over de dreiging. Ze rijden rondjes op hun fiets.

Ook op de andere twee joodse scholen in Amsterdam-Zuid, nog geen 200 meter verderop, is geen teken van angst. De scholen van van de Stichting Joodse Scholengemeenschap (JBO) zijn gewoon open. Op de basisschool Rosj Pina en de middelbare school Maimonides zitten bij elkaar ongeveer 450 leerlingen.

De JBO is van mening dat de huidige beveiligingmaatregelen voldoende zijn. Ook daar staat een politiepost en meerdere marechaussees. Gistermiddag heeft een gesprek plaatsgevonden tussen Jacobs, de Amsterdamse burgemeester Van der Laan (PvdA) en hoofdcommissaris van politie Aalbersberg. „Dat was een prettig en geruststellend gesprek”, aldus Jacobs. De school gaat maandag weer open.