De bril die huwelijken kan maken en breken

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De jongste avonturen in de nieuwe firma.

„Ze zei ja!” Dat was het commentaar dat Amerikaan Breon Nagy in juni 2013 onder het filmpje zette dat hij maakte van zijn huwelijksaanzoek. Zo dachten we – tot vorig jaar – dat romantiek in de 21ste eeuw eruit ging zien: je verloofde verrassen met een Google Glass op je hoofd, zodat de hele wereld getuige kan zijn van dat intieme moment.

Google introduceerde de gadget als een hightech camera die je zonder handen kon bedienen; vanwege de mogelijke inbreuken op de privacy kreeg de computerbril echter veel kritiek. Een geslaagd huwelijksaanzoek vastleggen is één ding, stiekem filmpjes maken in het café, een openbaar toilet of een casino kan een stuk pijnlijker zijn. Zo liep de ogenschijnlijk onstuitbare opmars van Glass, aangewakkerd door een dure marketingcampagne van Google, vast op gezond verstand.

Afgelopen week hakte Google de knoop door over de toekomst van Glass. Het testprogramma voor Glass Explorers (hun bijnaam: Glassholes) is stilgelegd, particulieren kunnen de bril niet meer kopen en de ontwikkeling van Glass-apps ligt op apegapen. De bril is niet afgeschoten maar wordt doorontwikkeld door Google-dochter Nest Labs.

Weinig mensen zullen rouwig zijn dat je Google Glass voorlopig niet meer in het wild zult tegenkomen. In de professionele wereld lijken de toepassingen wat minder omstreden: daar kan een computerbril nuttig voor wie zijn handen vrij moet hebben om een brand te bestrijden, een patiënt te opereren of een auto te repareren.

Voor Google-oprichter Sergey Brin is de ophef rondom Glass pijnlijk. Hij wandelt al sinds 2012 met het vroegste prototype van de bril rond en was de personificatie van het project. Brin was getrouwd met Anne Wojcicki – ze vormden samen een van de succesvolste miljardairsparen van Silicon Valley. Maar Brin werd verliefd op de marketing manager van zijn Glass project, Amanda Rosenberg. En zo werd Glass de bril die huwelijken kan maken en breken.