Dansen, springen, draaien, gooien

Het is natuurlijk mogelijk dat u niet alle finesses van de twirlsport kent. De baton kent u van het majorettekorps verderop in de straat, maar wat Cindy Boter ermee kan is van een andere orde dan draaien en heen en weer lopen. De kortste samenvatting van de sport is dat de atleten turn- en dansoefeningen doen die zonder stok in de hand al onmogelijk lijken, terwijl ze tegelijkertijd hun stok laten vliegen op een manier die gewone stervelingen al boven de pet gaan als ze gewoon met beide benen op de grond staan.

De twintigjarige Boter is meervoudig Nederlands kampioene en danst-springt-draait-gooit dit weekend een thuiswedstrijd bij het NK in Almere. De meeste toppers beginnen al op hun vijfde, maar Boter is een laatbloeier: ze begon pas op haar tiende. Toen was het ook meteen raak. De stok vloog zo vaak door de huiskamer dat de buren kwamen vragen wat of er toch aan de hand was. Boters buren zijn inmiddels ontlast, want ze twirlt een deel van haar trainingen in Frankrijk, van waar ze de sprong naar de wereldtop makkelijker kan maken.