Succes Nederlandse truckers

De voorlaatste etappe van de Dakar Rally is vrijdag uitgedraaid op een Nederlands feestje bij de trucks. Hans Stacey, Marcel van Vliet en Gerard de Rooy zorgden in de twaalfde etappe, met een proef van bijna 300 kilometer tussen Termas de Rio Hondo en Rosario, voor een volledig Nederlands podium. Stacey won het zenuwslopende secondenspel en boekte zo zijn derde ritzege in de Dakar. Bij de controlepunten wisselden Stacey en De Rooy – beiden van het Ivecoteam – elkaar steeds af aan kop, met de oliehandelaar uit Best uiteindelijk als winnaar. Van Vliet nestelde zich met zijn MAN nog tussen de twee Iveco-trucks in, op 18 seconden van Stacey. De Rooy moest 28 tellen toegeven.

In het klassement domineren de Russische Kamaz-trucks, met Airat Mardejev als leider. Hij verdedigt zaterdag in de afsluitende rit naar Buenos Aires een voorsprong van bijna 13 minuten op Edoeard Nikolajev. Stacey is de beste Nederlander op de zesde plek. (ANP)