‘Brussel wil uniform stelsel tegen belastingontduiking door grote bedrijven’

Euromunten uit verschillende landen in de Eurozone.
Euromunten uit verschillende landen in de Eurozone. Foto EPA / ECB

Voor grote bedrijven moet er in de hele EU een uniform belastingstelsel komen. Op die manier wil de Europese Commissie belastingontwijking tegengaan. Dat schrijven eurocommissarissen Vestager (concurrentie) en Moscovici (financiële zaken) vandaag in een ingezonden artikel in Trouw.

Een aantal ondernemingen maakt gebruik van agressieve fiscale planning door een gebrek aan harmonisatie binnen de EU en mazen in belastingstelsels van de lidstaten, zo zeggen de eurocommissarissen in het artikel. Ze vinden het schadelijk voor de interne markt als niet alle bedrijven hun steentje bijdragen aan de economie.

“In het ergste geval leidt oneerlijke belastingconcurrentie tot een neerwaartse spiraal waarbij landen zich genoodzaakt zien cadeautjes uit te delen aan multinationals in de vorm van belastingvoordelen.”

Onderzoek naar tax rulings

2015 is “een doorslaggevend jaar” in het doorvoeren van nieuw beleid wat de EU betreft. Het plan volgt op de onthullingen van ‘LuxLeaks’ van afgelopen november. Daaruit bleek dat Luxemburg bedrijven faciliteert in het ontwijken van belastingen in andere landen. Naar aanleiding daarvan is alle EU-landen verzocht om een overzicht van hun ‘tax rulings’, beslissingen door de belastingdienst vooraf. De eurocommissarissen hopen in het tweede kwartaal hun bevindingen hierover te kunnen publiceren:

“Er is een verschil tussen een fiscale prikkel voor iedereen en een voorkeursbehandeling voor enkelen. Het laatste kan neerkomen op ongeoorloofde staatssteun.”