Bodem bereikt

De olieprijs kan verder dalen. Saoedi-Arabië is vastberaden door te blijven produceren en de vraag trekt voorlopig niet aan. Deze week werd bekend dat de olievoorraden in Amerika in 80 jaar niet zo hoog zijn geweest. Er worden nu al veel minder nieuwe bronnen aangeboord, maar het duurt maanden tot de productie daalt. Ik denk dat de olieprijs in de komende maanden naar 40 dollar per vat kan dalen. Zo’n lage prijs is echter niet houdbaar en ik verwacht dat de olieprijs later dit jaar flink herstelt. De koers van Shell heeft zo rond de 26 euro met een dividendrendement van 6 procent wel een bodem bereikt. Het is een mooie stabiele belegging. Voor wie wat meer risico kan dragen is SBM Offshore een idee. De koers van dat bedrijf is te ver gedaald. De beurswaarde ligt nu onder de waarde van de leasevloot. Het concern heeft een orderportefeuille van 22 miljard euro. Dat is zeven keer de omzet.