bewezen terreinkracht

Begin jaren ’90 kwam de mountainbike overgewaaid uit Amerika. Ondanks het gebrek aan bergen kreeg de terreinfiets met brede banden ook in Nederland voet aan de grond. Duizenden mountainbikers crossen in weer en wind door bos en duin, vaak over speciaal daarvoor aangelegde paden. De mountainbike veranderde door de tijd van een robuuste, nogal lompe en zware fiets in een geraffineerde racer, al dan niet voorzien van voor- en/of achtervering om ook het meest onherbergzame terrein aan te kunnen.

Het Amerikaanse Specialized Bicycle Components is een van de pioniers in de markt. In 1981 lanceerde Specialized de Stumpjumper, ’s werelds eerste massageproduceerde mountainbike. De Stumpjumper, verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en materialen, maakt nog altijd onderdeel uit van de collectie.

De Stumpjumper HT Comp 29 is een aluminium crosscountry racemachine voorzien van 29 inch wielen, verende voorvork en schijfremmen. Een echte alleskunner dus met een jarenlange staat van dienst.

Martijn Boot