Arrestaties in Griekenland - toch geen verband met dreiging België

De Griekse politie heeft vandaag in Athene twee terreurverdachten opgepakt. De gearresteerden leken in eerste instantie verbonden te zijn aan de groep die donderdag in België werd gearresteerd omdat ze een aanslag aan het voorbereiden zouden zijn. Volgens Belgische media is dat toch niet zo.

Update 00:12 uur: Er is toch geen verband met de terreurdreiging in België, meldden onder meer VRT en De Morgen.

Volgens bronnen zouden de arrestanten in Griekenland regelmatig contact hebben gehad met de ‘terreurcel’ in België, zo schreef de Griekse krant Ekathimerini op basis van bronnen binnen de politie. De Griekse politie was de twee op het spoor gekomen via vanuit België gebelde telefoonnummers.

In eerste instantie berichtten Belgische media dat het onder meer zou gaan om de Belgisch-Marokkaanse Abdelhamid Abaaoud, ‘het brein’ achter de geplande aanslagen. De Belgische justitie heeft nu gezegd dat uit onderzoek blijkt dat het niet om Abaaoud gaat. Tegen De Morgen:

“We hebben met de Grieken een aantal dingen geverifieerd en die personen bleken uiteindelijk niets met de zaak te maken te hebben”.

De Belgische terreurverdachte houdt zich waarschijnlijk wel schuil in Griekenland.

Bij de arrestaties in België, waarbij twee mannen om het leven kwamen, werden in totaal dertien personen opgepakt. Daarvan zijn er inmiddels twee vrijgelaten.