Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Nederlander Ang geëxecuteerd in Indonesië - ambassadeur teruggeroepen

Ang Kiem Soei, in 2003 in Indonesië veroordeeld voor betrokkenheid bij de productie van xtc, is om 18.30 Nederlandse tijd geëxecuteerd. Dat liet zijn advocaat Bart Stapert weten via Twitter. Minister van Buitenlandse Zaken Koenders noemt de executie “diep triest”. Hij heeft de Nederlandse ambassadeur in Indonesië tijdelijk teruggeroepen.

Ang Kiem Soei, in 2003 in Indonesië veroordeeld voor betrokkenheid bij de productie van xtc, is om 18.30 uur Nederlandse tijd geëxecuteerd. Dat liet zijn advocaat Bart Stapert weten via Twitter. Minister van Buitenlandse Zaken Koenders noemt de executie “diep triest”. Hij heeft de Nederlandse ambassadeur in Indonesië tijdelijk teruggeroepen.

Ang werd met vijf anderen een half uur na middernacht in Indonesië voor een vuurpeloton gezet.

Twitter avatar BartStapert Bart Stapert Executie voltrokken om 00:30 Indonesische tijd. #AngKiemSoei

Zijn familie, medewerkers van de betrokken ambassades en Stapert waren wel op het eiland waar Ang ter dood is gebracht, maar hadden geen toegang tot de executieplaats. Hij wordt aansluitend op de executie gecremeerd, liet Stapert eerder al weten.

Rond 12.00 had Stapert al afscheid genomen van zijn cliënt:

Twitter avatar BartStapert Bart Stapert Afscheid genomen. #AngKiemSoei dankbaar voor alle moeite die Nederland voor hem heeft gedaan. Wil zonder blinddoek staan voor peleton.

NRC-correspondent Melle Garschagen was aan de overkant van het eiland waar de executie plaatsvond:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen 00:18. Ik hoor een krekel en wat fluitende vogeltjes. En rustig babbelende Indonesische journalisten op een koele avond. Onwerkelijk.
Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen 00:31. Paar korte knallen in de verte. Mensen kijken elkaar hier vragen aan.

Koenders en Koning

Namens Nederland veroordeelt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders de aanslag:

“Het is diep triest dat hij en vijf anderen ter dood zijn gebracht. Ik leef mee met hun families, voor wie dit na jaren van onzekerheid een dramatische afloop is.”

Volgens Koenders heeft Nederland er alles aan gedaan om de voltrekking van het vonnis te voorkomen:

“Het doodvonnis van de Nederlander was de afgelopen jaren een terugkerend agendapunt bij gesprekken van Nederlandse vertegenwoordigers met hun Indonesische collega’s. De regering heeft alle mogelijke middelen ingezet om de Indonesische autoriteiten ertoe te bewegen de executie af te gelasten, juridisch, diplomatiek en politiek, bilateraal en in Europees verband.”

Koenders heeft de Nederlandse ambassadeur in Jakarta voor overleg tijdelijk teruggeroepen naar Nederland. Verder is de vertegenwoordiger van Indonesië in Nederland “voor tekst en uitleg ontboden op het ministerie”.

Amnesty International roept Koenders op om Indonesië krachtig aan te spreken op de voltrekking van de doodstraf. Tegenover persbureau ANP liet een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie weten:

“Amnesty is teleurgesteld over de executie. Wij vinden het jammer dat Indonesië het moratorium op de doodstraf heeft geschonden en dat het land zich keert tegen de trend wereldwijd op afschaffing van de doodstraf.”

Ang dreigde in 2008 en 2013 al geëxecuteerd te worden. Het lukte het Haagse ministerie die twee keren om zijn dood te voorkomen. Koning Willem-Alexander heeft zich deze keer ook nog ingespannen om de dood van Ang te voorkomen, schreef NRC Handelsblad gisteren. Koenders bevestigt dat nu.

Brazilië

De Braziliaanse regering heeft na de executie van Marco Archer in Indonesië de ambassadeur uit Jakarta ook teruggeroepen voor overleg, meldt persbureau Bloomberg. De Braziliaan werd net als Ang zondag om 0.30 lokale tijd geëxecuteerd. Beiden hadden de doodstraf gekregen voor drugsdelicten.

De beslissing om Archer te executeren beïnvloedt tussen de relaties tussen beide landende ernstig, aldus presidente Dilma Rousseff in een verklaring. Net als Koning Willem-Alexander had ze vrijdag nog tevergeefs aan de Indonesische president Joko Widodo om clementie gevraagd.

Lees in het NRC Handelsblad van vandaag een portret van Ang Kiem Soei: Met spijt in de cel, na snel leven van geld en drugs. (€)