Alles wat je moet weten over de Africa Cup of Nations

Vandaag begint de Africa Cup of Nations met de wedstrijd Equatoriaal-Guinea tegen Congo. Het Afrikaanse equivalent van het EK stond dit jaar in de schijnwerpers vanwege de angst voor ebola. Lees hier welke maatregelen daartegen zijn getroffen en wie het toernooi gaat winnen.

De vlaggen van de deelnemende landen van de Africa Cup of Nations 2015 worden opgehangen in het Bata Stadion in Equatoriaal-Guinea.
De vlaggen van de deelnemende landen van de Africa Cup of Nations 2015 worden opgehangen in het Bata Stadion in Equatoriaal-Guinea. Foto AFP/Carl de Souza

Vandaag begint de Africa Cup of Nations met de wedstrijd Equatoriaal-Guinea tegen Congo. Het Afrikaanse equivalent van het EK leidt in Europa tot irritatie. Het toernooi vindt vanwege de Afrikaanse hitte elke twee jaar plaats in de winter, en dat betekent dat Europese voetbalclubs midden in het seizoen plotseling hun Afrikaanse spelers voor ruim een maand kwijt zijn.

De Africa Cup stond dit jaar extra in de schijnwerpers vanwege de angst voor ebola. Toch gaat het toernooi door. Daarom hebben we op een rijtje gezet welke maatregelen er getroffen zijn tegen ebola en - ook niet onbelangrijk - wie er gaat winnen.

Hoe zit het met de maatregelen tegen ebola?

Maatregelen of niet, de editie van 2015 is sowieso getekend door het dodelijke virus dat al meer dan 8.000 doden heeft geëist. Het oorspronkelijke gastland Marokko gaf in november de organisatie terug aan de Afrikaanse voetbalbond CAF uit angst voor ebola. Als gevolg daarvan werd het land, dat het toernooi in 1976 won, uitgesloten van deelname. Uiteindelijk bood Equatoriaal-Guinea zich aan als gastland. Het centraal gelegen land heeft nog geen last gehad van ebola. Bovendien kon het nationale voetbalteam, dat al was uitgeschakeld voor kwalificatie, zo alsnog aan het toernooi mee doen.

Ook Sierra Leone trok zich volgens de Nederlandse assistent-bondscoach Sander de Kramer terug uit de kwalificatiecyclus. Later bleek het team toch nog gewoon kwalificatiewedstrijden te spelen. Iets uitmaken deed dat niet, want Sierra Leone was kansloos voor kwalificatie. Voor de landen die het eindtoernooi wel haalden heeft de CAF wel maatregelen getroffen. Elk nationale selectie die in Equatoriaal-Guinea arriveert voor de Africa Cup wordt geheel gecontroleerd op ebola. Ze moeten allemaal een gezondheidstest ondergaan, aldus de CAF.

Voor sommige teams is dat niet genoeg. Tunesië neemt zijn eigen koks mee en laat zijn eigen voedsel invliegen. “Je weet maar nooit”, zei de Belgische bondscoach Georges Leekens daarover.

Wie gaat er winnen?

Titelverdediger Nigeria wist zich niet te kwalificeren voor het toernooi. Sowieso een nieuwe kampioen dus. Als je de bookmakers mag geloven wordt het Ivoorkust. Het ‘Oranje’ van Afrika heeft elke editie weer een sterke selectie met spelers als Kolo Touré (Liverpool), Cheick Tioté (Newcastle United), Gervinho (AS Roma) en Wilfried Bony, die deze week voor 35 miljoen euro van Swansea naar Manchester City verkaste. Niet iedereen is het met die uitverkiezing eens. Ook Algerije worden grote kansen toegedicht. Alweer bijna vergeten is de achtste finale van het afgelopen WK waarin Algerije pas na verlenging boog voor Duitsland. De Duitse keeper Manuel Neuer moest maar liefst negentien keer ingrijpen, anders waren de Duitsers nooit wereldkampioen geworden.

Andere mogelijke winnaars zijn Ghana, Tunesië en Kameroen.

Wie zijn de outsiders?

Kenners verwachten dat het sprookje van het toernooi naar de naam Gabon zal luisteren. Het land heeft in de 25-jarige Pierre-Emerick Aubameyang een voetballer die op het middenveld de lijnen uitzet. Maar de verrassing van het toernooi moet Didier Ibrahim N’Dong worden. De speler van de Franse club FC Lorient is de sloper op het middenveld die ervoor zorgt dat Aubameyang zijn team van assists en goals kan voorzien.

Ook Senegal worden overigens kansen toegedicht. Het team zit echter in de ‘groep des doods’ met daarin Zuid-Afrika, kanshebber Ghana en topfavoriet Algerije.

Wie heeft de mooiste bijnaam?

Dat is natuurlijk een kwestie van smaak. En het is moeilijk kiezen als er panters, haaien en arenden allemaal op hetzelfde toernooi rondlopen. Toch even de bijnamen van de zestien deelnemende teams op een rijtje, zodat je zelf een keuze kan maken:

 • De woestijnvossen - Algerije
 • De olifanten - Ivoorkust
 • De Black Stars - Ghana
 • De blauwe haaien - Kaapverdië
 • De ontembare leeuwen - Kameroen
 • De arenden van Carthago - Tunesië
 • De nationale donderslag - Equatoriaal-Guinea
 • De panters - Gabon
 • De hengsten - Burkina Faso
 • De rode duivels - Congo
 • De kogels - Zambia
 • De luipaarden - Democratische Republiek Congo
 • De leeuwen van Teranga - Senegal
 • De jongens (Bafana Bafana) - Zuid-Afrika
 • De nationale olifanten - Guinee
 • De adelaars - Mali

En dan zijn ‘De zwarte antilopes’ uit Angola, er nog niet eens bij,  zij hebben zich niet geplaatst voor de eindronde.