Er kunnen er maar twee de winnaar zijn/ Ajax

Voor de vijfde keer op rij kampioen worden, kan dat? Het zou een record zijn, maar het kan. Dan moeten wel nog vier punten worden ingehaald.

De schaamteloze wijze waarop Ajax vorig seizoen in de uitwedstrijd tegen Heracles de titel veiligstelde – bij een stand van 1-1 werd een kwartier voor tijd een salonremise overeengekomen – was schuren tegen het onbetamelijke. Maar tegelijkertijd bleek ook hoe pragmatisch de ploeg van coach Frank de Boer bereid is te zijn als de schaal binnen handbereik is. Hoe vertrouwd het team is in die rol: geroutineerd, doelmatig, drukbestendig.

De Boers Ajax wordt jaarlijks beroofd van zijn beste krachten, maar dat wreekte zich tot dusver slechts in de Champions League. De eredivisie werd vier seizoenen op rij afgesloten met een goede serie in het voorjaar. Een recordreeks van vijf titels, kan dat? Het kan, ondanks de vier punten achterstand. De Boer maakt elk jaar weer nieuwe jongens belangrijk, met oog voor dienende spelers die excelleren in het collectief van brave borsten. Aanvaller en alleskunner Lasse Schöne kwam in 2012 zonder poeha naar Amsterdam en is uitgegroeid tot onmisbare schakel. „Op dit moment hebben we Schöne keihard nodig: die haalt altijd minimaal een zesje”, zei de trainer daags voor de afstraffing in de beker tegen Vitesse vorige maand. En alsof het zo moest zijn: Schöne was lichtgeblesseerd en met de twee spectaculaire aanvallers Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi in de basis ging Ajax met 4-0 ten onder in de Arena.

Onderwerp van gesprek die decembermiddag was ook centrale verdediger Niklas Moisander, de aanvoerder van Ajax die met zijn deze zomer aflopende contract uitgespeeld leek. Zo werkt dat bij Ajax namelijk met spelers aan wie de club niet meer kan verdienen: langzaam richting uitgang duwen.

De Boer koos ervaring en routine

Zo niet Moisander. De jonge Stefano Denswil is in de optiek van De Boer nog niet klaar om Moisander te vervangen, en dus vertrok niet de Fin maar zijn beoogde plaatsvervanger Denswil (naar Club Brugge). De Boer had „twijfels” over de verdediger uit de Ajax-jeugd en koos dit keer voor de ervaring en routine van Moisander. Hij dacht „aan de club en aan zichzelf”, zei hij bij Ajax TV tijdens het trainingskamp in Doha.

Zijn mannen moeten er meteen staan. De Boer kan niet wachten op de traditionele opleving in de voorjaarsmaanden. Voordat Ajax op 1 maart PSV treft in Eindhoven, moet het in Amsterdam al afgerekend hebben met Groningen (vanavond), Feyenoord, FC Twente en AZ. Ook Vitesse-uit staat tussendoor op het programma. In de komende zes weken moet Ajax zijn ware gezicht laten zien. Of dat een fraai gezicht is? In ieder geval gepokt en gemazeld.