Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Thijs Wolzak fotografeert elke week een…

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder huis. Deze week bij kunstenaar André Smits, in een Zeeuws weiland.

Huis In een weiland in Zeeuws-Vlaanderen, tussen Hoek en Terneuzen, woont kunstenaar André Smits antikraak in dit boerderijtje. Het einde van de wereld, of het begin, het is maar hoe je het bekijkt. In elk geval is het een vaste tussenstop op de reis die André maakt als Artist in the World: over de hele wereld fotografeert hij bekende en onbekende kunstenaars. Van zijn ontmoetingen maakt hij tekeningen die als een reisverslag te lezen zijn: van Ethan Crenson naar Daniel Rycock naar Kathleen Vance, et cetera. Toen hij twee jaar geleden na een lange reis eens een feest gaf, besloot hij zijn huis op deze manier te versieren. De gehele benedenverdieping, vier kamers, is inmiddels vol getekend. De muren brengen herinneringen tot leven: zoals aan de ontmoeting met Heide Hatry, die per se naakt op de foto wilde. „Ze wilde alles zelf stylen, ik ben nog speciaal bloemen gaan halen.”

Interieur „Ik heb steeds minder nodig”, zegt André. Omdat elk moment de huur opgezegd kan worden, heeft hij al zijn bezittingen in kratten verpakt. „Mocht ik dan net op reis zijn, dan kan ik iemand bellen die met één busje zo alles weg kan halen.” Een ‘compact leven’ geeft een licht gevoel. „Als ik hier weg moet, neem ik misschien wel helemaal geen huis meer. Ik heb inmiddels zoveel contacten opgedaan, dat ik wel een jaar lang overal en nergens onderdak kan krijgen.”

Van Ikea „Niets. Oja, toch! Boven staat nog een Ikea-tafel uit mijn vorige leven.”

Bij brand meenemen „Mijn laptop zit altijd in mijn rugzak. Verder heb ik een aantal kratten gesigneerde kunstboeken. Die pak ik als eerste.”

Martine Kamsma

Suggesties: binnenkijken@nrc.nl