De methode HAL

Dit is hoe je een van de meest succesvolle Nederlandse investeerders ooit wordt

2012-05-22 14:36:22 ROTTERDAM - Een vol terras van Hotel New York op de Kop van Zuid in Rotterdam tijdens de eerste mooie zomerdag van het jaar. ANP MARCO DE SWART
2012-05-22 14:36:22 ROTTERDAM - Een vol terras van Hotel New York op de Kop van Zuid in Rotterdam tijdens de eerste mooie zomerdag van het jaar. ANP MARCO DE SWART Foto ANP

Het oogt zo simpel, maar moet toch knap lastig zijn. Anders zouden wel meer grote geldbeheerders zo succesvol zijn als langetermijninvesteringsmaatschappij HAL: een oer-Hollandse investeringsmaatschappij in oer Hollands glorie, die nu in totaal zo’n 12,6 miljard euro aan investeringen uit heeft staan (stand eind juni 2014).

HAL staat voor Holland Amerika Lijn. Die bestaat nog steeds, maar is sinds 1989 eigendom van de in Seattle gevestigde Carnival Corporation: een van de grootste cruiseorganisatoren ter wereld. HAL (of beter gezegd de Quote 500-familie Van der Vorm) verkocht de cruiseschepen in 1989 voor omgerekend zo’n 530 miljoen euro en begon met dat geld een investeringsmaatschappij.

Het bedrijf mijdt media. Niet zichtbaar zijn, is het devies. Breng boeven niet op ideeën. Tegelijkertijd zijn HAL én een reeks van bedrijven waarin HAL investeert op dit moment dé blikvangers van de beurs.

Hoe kan dat? Wat is de methode HAL?

1. Zoek simpele brood-en-boter investeringen en doe overnames

Baggerbedrijf Boskalis bijvoorbeeld (34,5 procent HAL), een typisch brood- en boterbedrijf. Geen ‘moderne’ technologie die door een volgende starter overbodig wordt, maar een mondiale markt, met vier grote partijen en activiteiten met permanente continuïteit. Niemand kan het zich permitteren dat zijn haven dichtslibt.

HAL is al een jaar of dertig kernaandeelhouder van Boskalis, dat alsmaar groeit en groeit. Ook door overnames van bedrijven waar de directie de overname afwijst en Boskalis dan over de hoofden van de bazen heen met een aantrekkelijk bod appelleert aan de gretigheid van beleggers om snel winst te maken.

Die langetermijnoptiek heeft HAL ook bij brillenwinkelketen Grandvision (merken als Pearle en Eye Wish) laten zien. Al bijna twintig jaar volgt overname op overname, zodat er nu een concern is met bijna 3 miljard euro omzet en 5.600 winkels in 43 landen. Het begon met 190 winkels in 1996. Wie zo groot is, kan zelf nieuwe merken ontwikkelen én kostenvoordelen oogsten bij leveranciers.

2. Investeer serieuze bedragen zodat je werkelijk wat te zeggen hebt en wees soms onconventioneel

HAL bezit 15 procent van de aandelen SBM Offshore, een exploitant van drijvende olieopslagplatforms. HAL kon die aandelen kopen toen SBM vanwege financiële sores dringend extra kapitaal nodig had. Verder bezit HAL ruim 48 procent van Vopak, de tankopslagmultinational uit Rotterdam die juist profiteert van de lage olieprijs omdat veel partijen en speculanten nu olie kopen en de spullen opslaan in afwachting van stijgende prijzen.

Tegelijkertijd zorgen de bedrijven in de maritieme en oliesector waarin HAL investeert voor gooi- en smijtwerk. Zij moeten weerwerk bieden aan de lage olieprijs, maar die zorgt juist ook weer voor het soort kansen waar HAL dol op is. Boskalis kocht op de beurs in twee rondjes net iets meer dan 20 procent van de aandelen in bodemonderzoekbedrijf Fugro. Die raakten in vrije val na een winstalarm na de olieprijsdaling.

3. Grijp zulke koersdalingen aan om aandelen bij te kopen en denk aan de lange termijn, maar vergeet nooit profijtelijke verkoopkansen

Aan Boskalis en Grandvision zie je dat het een goede tijd is om te kópen én te verkopen. Boskalis profiteert van de koersval van Fugro om, met een stok achter de deur als grootste aandeelhouder, te kijken welke samenwerking er met Fugro inzit. Met de verkoop van een kwart van de Grandvision-aandelen profiteert HAL juist van de beursrecords. Dat is de bonus: de winstbeloning voor de ondernemer.