Goldman Sachs

Dit verwacht je niet van de meest gehate zakenbank ter wereld

Foto Reuters

Goldman Sachs is groot, machtig en gehaat. Vandaag komt de bank met cijfers. Bij de laatste jaarcijfers was Goldman goed voor 34 miljard dollar omzet en 8 miljard winst.

Update 15:09 uur: Goldman Sachs heeft over heel 2014 een nettowinst van 8,5 miljard dollar geboekt, een stijging van 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet steeg met 1 procent naar 34,5 miljard dollar. De resultaten in het vierde kwartaal waren wel slechter dan een jaar eerder.

Topman Lloyd Blankfein is bekend van de uitspraak dat bankiers ‘het werk van God doen’. Het bedrijf met 33.000 werknemers is vaker in opspraak. Zo schikte het met toezichthouder SEC voor 550 miljoen dollar in een fraudezaak rond foute hypotheekproducten.

Deze negen dingen verwacht je dan ook niet direct.

1. Gratis advies

Goldman Sachs is niet te flauw om af en toe pro bono op te treden. Zo adviseert het de Ierse overheid gratis over de verkoop van het geprivatiseerde Allied Irish Banks.

2. Sportief

De grootste rivaliteit op Wall Street is die tussen handelaren en bankiers. Goldman organiseerde voor het hele bedrijf een fitness-challenge tussen de twee kampen (denk vijf kilometer roeien).


De winnaars (de handelaren) kregen vorige maand een opvallende trofee uit de handen van topman Blankfein: een in brons gegoten soldatenschoen (die in Irak is gedragen).

Blankfein had daarbij trouwens ook een leuk bankiersgrapje in petto:

“Ik had zelf graag mee gedaan maar ik moest de prijs uitreiken en dan zou er een belangenconflict zijn.”

3. Originele recruiters

Wie bij Goldman wil werken moet slim en creatief zijn. Dat blijkt uit vragen tijdens sollicitatiegesprekken die online circuleren.

-If you were shrunk to the size of a pencil and put in a blender, how would you get out?
-How many square feet of pizza is eaten in the US each year?
-How would you move Mount Fuji?

Ook voor wie de sollicitatieprocedure niet doorkomt bevat de carrièresite van Goldman nuttige tips. Een kleine greep: draag altijd een notitieblokje bij je en ga mee lunchen als een collega je vraagt (dat is netwerken).

4. Tegenvallend salaris

Als je deze inventarisatie van Business Insider ziet is het basisjaarsalaris niet absurd hoog.

1. Analyst: $63.459
2. Associate: $103.194
3. Vice President: $158.096

Maar gelukkig zijn er nog de bonussen. Die meegeteld lag het gemiddelde Goldmansalaris volgens The Guardian vorig jaar op 383.000 dollar.

5. Best filantropisch

Goldman geeft gul aan het goede doel (sinds 2008 1,6 miljard dollar). Het traint bijvoorbeeld wereldwijd 10.000 vrouwelijke ondernemers.

6. Vermakelijk brutaal

Goldman is zo aardig om de grote concurrent JPMorgan Chase te helpen. Vorige week schreef de belangrijkste analist van Goldman een rapport dat stelt dat JPMorgan beter kan worden opgesplitst in vier delen. Dan is de bank 25 procent meer waard.

7. Bescheiden lobby

Goldman geeft relatief weinig aan lobbyen uit.


Maar dat is misschien ook niet nodig als oud-werknemers zelf voor de regering worden gevraagd. Zoals voormalig Goldman-lobbyist Mark Patterson die tegenwoordig hoog bij het Amerikaanse ministerie van Financien werkt. En neem Henry Paulson, die werd minister van Financiën (2006-2009) na Goldman-topman te zijn geweest. (Ook ECB-baas Mario Draghi heeft een Goldman-verleden.)

8. Kabinetscrisis in Denemarken

Toen Goldman vorig jaar een belang van 18 procent in het Deense staatsenergiebedrijf Dong verwierf verliet de Socialistische Arbeiderspartij (en hun zes ministers) het kabinet.

9. Gevat

GS Elevator Gossip (700.000 volgers) twittert dingen die in de lift bij Goldman gezegd worden en was lang the talk of Wall Street.

Goldman zelf (271.000 volgers) is doorgaans saai op Twitter maar reageerde sterk toen de boekendeal voor de oud-werknemer achter de Gossip-account niet doorging.

Lees ook: De geheime luisteraar in de lift van Goldman Sachs is ontmaskerd