‘You’ve got a friend’. Kerry biedt met James Taylor excuses aan Frankrijk aan

Cameron was er. Merkel was er. De VS stuurden alleen diplomate Victoria Nuland naar de protestmars in Parijs. Dat leverde veel kritiek op. Terecht, vonden de VS. Kerry beloofde alsnog langs te gaan. En die pakte dan ook meteen wel heel erg uit.

Mayor of Paris Anne Hidalgo (L) and US Secretary of State John Kerry (2ndL) listen to a performance by singer James Taylor at City Hall in Paris January 16, 2015. AFP PHOTO / POOL / RICK WILKING
Mayor of Paris Anne Hidalgo (L) and US Secretary of State John Kerry (2ndL) listen to a performance by singer James Taylor at City Hall in Paris January 16, 2015. AFP PHOTO / POOL / RICK WILKING James Taylor zingt 'You've Got a Friend' in Parijs.

Cameron was er. Merkel was er. Netanyahu en Abbas waren er zondag tijdens de protestmars in Parijs naar aanleiding van de aanslagen van vorige week. De VS stuurden alleen diplomate Victoria Nuland, de rechterhand van minister van Buitenlandse Zaken Kerry. Dat leverde veel kritiek op. Terecht, vonden de VS. Kerry beloofde alsnog langs te gaan. En die pakte dan ook meteen wel heel erg uit: James Taylor werd op een kruk gezet om het beroemde nummer You’ve Got a Friend te vertolken.

Het evenement heette officieel “Homage de John Kerry a Paris”, eerbetoon van John Kerry aan Parijs. In het publiek zaten onder meer mensen die de aanslagen van vorige week, waarbij zeventien mensen en de drie daders om het leven kwamen, overleefden. Ook waren er nabestaanden aanwezig, net als agenten en ambtenaren. Ook aanwezig was de moslim die tijdens de gijzeling in de kosjere supermarkt Hyper Cacher gijzelaars verstopte.

Kerry wilde “alle Parijzenaren en alle vrienden een knuffel geven”, zo zei hij tijdens de bijeenkomst in het stadhuis volgens persbureau AP:

“Ik wilde persoonlijk de pure gruwel en afkeer overbrengen die alle Amerikanen voelen voor de de laffe en verachtelijke aanval op onschuldige levens.”

Kerry bezocht ook plekken van de aanslagen

Voorafgaand aan de ceremonie had Kerry een ontmoeting met de Franse president François Hollande en de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius. Daarna bezocht hij de plekken waar de aanslagen plaatsvonden: de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, de supermarkt en de plek waar een agente werd doodgeschoten.

http://youtu.be/HuxkzwmQMO4