Graphic of the day

Werkborrel? Denk goed na voor je een wijntje afslaat

Foto ANP

Of je drinkt tijdens werkafspraken en nieuwjaarsborrels. Dat vroeg NRC Q je eerder deze week. En wat blijkt? Ongeveer 40 procent van de respondenten (totaal: 1.784) drinkt nooit tijdens werkafspraken. Goede voornemens? Of is drinken op je werk gewoon geen goed idee?

Voor eenderde van de mensen die nooit drinkt op het werk is het een bewuste keuze, de overigen drinken sowieso nooit.

En hoe vertel je dat dan, als je even geen wijntje hoeft? Vaak komt het niet eens ter sprake of je legt het gewoon uit als je een drankje krijgt aangeboden.

Maar of het nou goed is voor je carrière om een biertje mee te drinken, daarover lopen de meningen van de fanatieke drinkers - die tijdens iedere werkborrel of afspraak met klanten drinken - en de mensen die (wel eens) een glaasje laten staan wat uiteen. Het heeft geen invloed of je wel of niet drinkt, zegt driekwart van de mensen die aangaf niet altijd te drinken. Van de mensen die dat wel doen, zegt meer dan veertig procent dat het toch op z’n minst een beetje belangrijk is.

Overigens heeft dus ook ongeveer vijftien procent van de (incidentele) niet-drinkers het gevoel wel eens mogelijkheden misgelopen te hebben door niet te drinken.

Dus. Tot zo, op de vrijdagmiddagborrel?