Eurosonic/Noorderslag, Slag om de Klerewereld en flamenco

De Spaanse flamencodanseres Isabel Bayon trad vorig jaar op tijdens de achtste editie van de Flamenco Biënnale in Sevilla, Spanje. Vanavond begint de 5e editie van de Nederlandse Flamenco Biënnale in Rotterdam en gaat nog op doorreis naar andere steden als Amsterdam en Utrecht.
De Spaanse flamencodanseres Isabel Bayon trad vorig jaar op tijdens de achtste editie van de Flamenco Biënnale in Sevilla, Spanje. Vanavond begint de 5e editie van de Nederlandse Flamenco Biënnale in Rotterdam en gaat nog op doorreis naar andere steden als Amsterdam en Utrecht. Foto EPA / Jose Manuel Vidal

Als je nog een reden zocht om dit weekend naar Groningen te gaan, dan zijn alle gratis feestjes en activiteiten rondom de muziekfestivals Eurosonic/Noorderslag reden genoeg. Je op de bank druk maken over de wantoestanden in de kledinindustrie kan ook, of neem je kinderen mee naar de jeugdeditie van het Helemaal Melkweg-festival.

GAAN // Eurosonic Noorderslag

t/m zaterdag 17 januari, overal in Groningen waar een podium gebouwd kan worden

Sinds afgelopen woensdag loopt Groningen weer over van de bands en de muziekprofessionals, want het jaarlijkse duo in de showcasefestivals is weer bezig: Eurosonic (vanavond nog, lees hier onze tips) en Noorderslag (morgen, lees hier onze tips). Het is uitverkocht, maar er wordt ontzettend veel om de festivals heen georganiseerd dat gewoon gratis toegankelijk is. Want: waar een podium is, is een optreden.

  • VPRO’s 3voor12 maakte dit handige overzicht van alle extracurriculaire activiteiten (lees: feestjes) in Groningen tijdens de festivaldagen. Daar doet de website uit050.nl nog een schepje bovenop, door alle optredens in winkels, platenzaken en kroegen te vermelden per dag.
  • Grote podia en meer: Eurosonic Air (open podium met grote namen zoals Jett Rebel, Blaudzun en Kensington), Grunnsonic (met alleen maar Gronings talent), Platosonic (optredens in de Groningse Plato-platenzaak) en de pop-up store van Excelsior Recordings, For The Time Being. Lees hier alles over deze gratis evenementen.
  • Randprogramma: denk hierbij aan wat 3FM allemaal doet en een tentoonstelling in het Groninger Museum over beroemde gitaren. Meer hierrr.
  • Uiteraard heeft 3voor12 ook weer twee podia vol talent: één tijdens Eurosonic, en één tijdens Noorderslag.
  • Iets nieuws voor de thuisblijvers: je kunt beide festivals doorlopend bekijken op themakanaal NPO 101. Zo hoef je dus niets te missen.

Lees op nrc.nl/muziek de komende dagen wat de hoogtepunten zijn. Tot die tijd: de Spotify-playlist met alle artiesten.

KIJKEN // Slag om de Klerewereld

vrijdag 16 januari, 21.10u, NPO2

Roland Duong en Teun van de Keuken (bekend van De Keuringsdienst van Waarde) reisden naar Turkije en India voor een drieluik over de onveilige fabrieken en barre werkomstandigheden in de textielindustrie: De Slag om de Klerewereld. De eerste twee afleveringen gingen over het wonder van de wegwerpmode en de prijzenslag in Bangladesh, vanavond wordt de laatste aflevering uitgezonden over de ‘katoenknallers‘. Roland bezoekt een katoenplantage en een fabriek in India waar katoen verwerkt wordt om te kijken of de bron van ellende misschien toch niet in de consument zelf ligt.

Bekijk alvast de vorige aflevering terug (en hier de eerste):

GAAN // Helemaal Melkweg Junior

zondag 18 januari, 13u, Melkweg, Amsterdam, kaarten €5 (kinderen tot 18jr, volwassenen betalen hetzelfde met lidmaatschap erbij)

Het Melkwegmuziekfestival Helemaal Melkweg komt met een kindereditie, Helemaal Melkweg Junior. Aanstaande zondag hebben kinderen vanaf 4 jaar de hele Amsterdamse poptempel tot je beschikking voor muziekoptredens (o.a. de percussionisten van 4Beat die met trommels en ritmes uit de hele wereld laten zien), dansvoorstellingen (o.a. de jonge dansgroep Dutch Soul Sista’s) en filmpjes. Ook is er een rapworkshop en wordt de namiddag afgesloten met een kindereditie van het wekelijkse hiphop- en r&b-feestje Encore.

DANSEN, DANSEN // Flamenco Biënnale

vrijdag 16 januari t/m 3 februari, in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht

Stof je castagnetten maar weer af, want de vijfde editie van het toonaangevende internationale dansfestival de Flamenco Biënnale begint vanavond in Rotterdam. Onder meer de internationale flamencotop die in Nederland komt dansen. Verwacht verder de nieuwste ontwikkelingen in de flamenco, gepresenteerd door “eigenzinnige makers, grote sterren en jong talent”, aldus het festival:

“Een nieuwe lichting dansers, choreografen en musici onderzoekt de grenzen van de flamencokunst in spraakmakende voorstellingen waar traditie en experiment elkaar ontmoeten. Hun flamenco gaat spannende allianties aan met andere genres en stijlen, zoals hedendaagse dans en muziek, jazz, klassiek, barok, Indiase en Oosterse muziek.”

Naast de ruim veertig optredens is er ook een uitgebreid randprogramma van masterclasses, workshops, lezingen, films en documentaires, jeugd- en amateurvoorstellingen en een tweetal fototentoonstellingen: in Huis Marseille Amsterdam (Dancing Light) en in Instituto Cervantes Utrecht (Un patrimonio con duende). En je kunt natuurlijk zelf ook flamenco dansen. Bekijk het volledige blokkenschema.