Vijftien mensen aangehouden bij Belgische anti-terreuractie

Pers staat opgesteld in de Rue de la Colline in de Oost-Belgische stad Verviers, waar een dag eerder de antiterreuractie werd gehouden.
Pers staat opgesteld in de Rue de la Colline in de Oost-Belgische stad Verviers, waar een dag eerder de antiterreuractie werd gehouden. Foto ANP / Valerie Kuypers

Bij de Belgische anti-terreuractie zijn vijftien mensen aangehouden, onder wie twee in Frankrijk. Dat heeft het federaal parket in Brussel zojuist bekendgemaakt.

Op twaalf plekken deed de politie invallen. De meeste huiszoekingen vonden plaats in de Brusselse gemeente Molenbeek. In Verviers werden meerdere wapens gevonden, waaronder vier AK-47 machinegeweren en explosieven. Ook werden politie-uniformen, valse documenten en een “belangrijke som” geld gevonden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de groep op het punt stond om terroristische aanslagen te plegen op de politie, aldus het parket. Bij de anti-terreuractie kwamen twee mensen om. De twee zijn nog niet geïdentificeerd.

Onze correspondent Tijn Sadée twitterde vanuit de persconferentie:

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Verkleed als agenten beraamden Verviers-terroristen met oorlogswapens aanslagen op echte politieagenten

Volgens de Franse premier Valls is er geen “rechtstreeks verband” tussen de aanslagen in Parijs en de anti-terreuroperaties in België.

België neemt extra maatregelen

In de strijd tegen de radicalisering van moslims en radicaalislamitisch terrorisme gaat de Belgische overheid meer telefoontjes en andere communicatielijnen aftappen. Verder wordt een reis naar het buitenland voor terroristische doeleinden strafbaar, zo maakte de Belgische regering vanmiddag bekend, meldt ANP.

Premier Charles Michel zei dat het leger de politie kan bijstaan bij het vergroten van de veiligheid, nu in België een verhoogde alarmfase geldt. De regering wil verder het geld van vermoedelijke terroristen vastzetten. Ook moet het makkelijker worden om de nationaliteit van extremisten af te nemen en de identiteitspapieren af te pakken van personen die zich bijvoorbeeld in de burgeroorlog in Syrië willen mengen. België wil ook de radicalisering van moslims in gevangenissen proberen te voorkomen door onder meer personeel te trainen en door zogenoemde islamconsulenten in te zetten, zo meldt ANP.

Gijzeling in voorstad Parijs

In Colombes, een voorstad van Parijs, heeft een gewapende man in een postkantoor twee mensen gegijzeld. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat de gijzeling iets te maken heeft met de terroristische aanslagen van de afgelopen dagen, meldden Franse media.

Man gearresteerd in Reims

Ook in de Franse stad Reims was vanochtend een politieoperatie gaande. De politie arresteerde een verdachte die zich enige tijd verschanste en schoten met een luchtdrukpistool zou hebben gelost. De man kon na circa twee uur zonder verdere incidenten worden ingerekend, meldden Franse media. De arrestatie heeft niets met terrorisme te maken.

Dreigingsniveau België verhoogd

Het dreigingsniveau in België is na de dodelijke anti-terreuractie van gisteren verhoogd naar niveau drie. Dat hebben de premier en de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie vannacht besloten. Ook in Berlijn is een grote anti-terreuractie geweest. Daarbij zijn twee mensen opgepakt.

Bij een grote antiterreuractie in Berlijn zijn vanochtend twee mannen opgepakt. Ze worden volgens de politie verdacht van het voorbereiden van geweldpleging in Syrië. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat de mannen een aanslag in Duitsland voorbereidden. De mannen worden er ook van verdacht dat ze aan werving deden voor Islamitische Staat. Tijdens de actie zijn elf woningen doorzocht. Er deden 250 agenten mee aan de actie.

Politie doelwit aanslag

Bij een grote anti-terreuractie in België kwamen gisteren twee mensen om. Een ander raakte zwaargewond. Het zou gaan om moslimterroristen die een aanslag wilden plegen, met de politie als doelwit.

De anti-terreuractie vond plaats ruim een week na de terreuraanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. Daarbij kwamen twaalf mensen om. Al-Qaeda in Jemen eiste de aanslag op.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad de analyse ‘Tikkende tijdbommen in België’ van onze correspondent Tijn Sadée.