Vier doden in Niger bij protesten tegen cartoons Charlie Hebdo

In Niger zijn vier mensen om het leven gekomen bij een betoging tegen cartoons in het Franse blad Charlie Hebdo. Ook is er brand gesticht in het Frans cultureel centrum en drie kerken. Winkels van christelijke eigenaren zijn vernield.

Een stapel exemplaren van de nieuwste editie van het Franse weekblad Charlie Hebdo. Op de cover is de profeet Mohammed afgebeeld.
Een stapel exemplaren van de nieuwste editie van het Franse weekblad Charlie Hebdo. Op de cover is de profeet Mohammed afgebeeld. Foto ANP/Koen van Weel

In Niger zijn vier mensen om het leven gekomen bij een betoging tegen cartoons in het Franse blad Charlie Hebdo. Daarnaast raakten 45 mensen gewond. Ook is er brand gesticht in het Frans cultureel centrum en drie kerken. Winkels van christelijke eigenaren zijn vernield.

Enkele honderden mensen liepen mee met de demonstratie in Zinder, de tweede stad van het land. De mars was georganiseerd wegens de cartoons over de profeet Mohammed die in het satirische tijdschrift Charlie Hebdo zijn verschenen. Onder de vier doden is één politieagent, zo meldt persbureau Reuters. Volgens de politie waren sommige demonstranten bewapend met knuppels en pijl en boog. Met traangas heeft de politie de menigte uit elkaar gedreven.

Naast Niger is er ook in Senegal, Mali en Mauritanië gedemonstreerd tegen de cartoons. Die betogingen verliepen zonder incidenten. In Algerije braken rellen uit bij een betoging in Algiers.

Singapore: aangepaste Economist

In Singapore ontbreekt in de nieuwste editie van The Economist een afbeelding met de cover van Charlie Hebdo. In overleg met de lokale drukker is besloten om de afbeelding te vervangen met de volgende tekst:

“In de meeste edities staat op deze pagina een foto met de cover van Charlie Hebdo. Onze drukkerijen in Singapore wilden dit niet afdrukken.”

De minister voor Informatie van de stadstaat laat weten blij te zijn met het besluit. De afbeelding was anders niet goedgekeurd.