Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Veel minder bedrijven failliet dan in 2013 - wel nog meer dan voor crisis

Het aantal faillissementen daalt, maar is nog altijd veel hoger dan voor de crisis.
Het aantal faillissementen daalt, maar is nog altijd veel hoger dan voor de crisis. Foto ANP / Koen Suyk

Aanmerkelijk minder Nederlandse bedrijven zijn vorig jaar failliet gegaan dan in het recordjaar 2013. Het aantal bankroeten kwam eind 2014 uit op 6645, zo blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2013 moest de rechtbank nog 8376 bedrijven failliet verklaren.

Ondanks de daling van meer dan 20 procent ligt het aantal faillissementen nog altijd fors hoger dan een enkele jaren terug. Vorig jaar gingen er namelijk 73 procent meer bedrijven failliet dan in 2008, het jaar dat de economische crisis begon. In totaal waren er vorig jaar 360.000 bedrijven actief in Nederland.

In de faillissementscijfers zijn eenmanszaken overigens niet meegenomen. In die groep was echter ook sprake van een daling, zo meldt persbureau ANP. In heel 2014 vielen 975 eenmanszaken om, 8 procent minder dan in 2013.

Lees ook op NRC Q “Vertellen over je zakelijke miskleunen, durf jij?”.