Veel films zien? Kiezen en schiften

Het perfecte filmkijkrooster samenstellen? Best een klus, blijkt. De organisatie helpt de kijker tijdens de puzzeldag.

Een echte filmfanaat moet hard werken. De diehards zien zo’n dertig, veertig of zelfs vijftig films in tien dagen filmfestival. Dat is al best even doorbijten. Maar het harde werken begint al een week eerder: als het persoonlijke filmprogramma moet worden samengesteld.

Woensdagavond kwam een twintigtal doorgewinterde filmfestivalgangers bij elkaar voor een puzzelavond. Samen kijken ze hoe ze het best uitgekiende filmkijkrooster kunnen samenstellen.

Dat is veel lastiger dan het lijkt. Overal worden Excel-sheets ingevuld en vergeleken. Er zijn ook bitterballen en kaassouffleetjes.

De festivalorganisatie heeft in het programmablad alle filmtypes een eigen kleur gegeven. Lichtgroen bijvoorbeeld zijn films van „aansprekende namen of prijswinnaars van grote festivals”. Paars zijn „actuele en krachtige speelfilms en documentaires van grote meesters”.

Niet artistiek of experimenteel

Alex Mekking, in het dagelijks leven onderzoeker bij een onderzoeksbureau, selecteert vervolgens de films die hij graag wil zien. In het programmaboekje van het festival staat per film een korte omschrijving waarop hij zijn keuze baseert. „Ik heb een vrij algemene smaak. Als er staat dat het om een experimentele of artistieke film gaat, blijf ik er vandaan. Aanstormend talent – ook niet voor mij.” Er blijft toch genoeg voor hem over.

Guido Antunes – toch al werkzaam als planner, best handig – bouwt zijn programma op in een Excel-sheet op zijn computer. Eerst selecteert hij de films die hij graag wil zien – meestal zijn dat er te veel. Dan moet hij schiften en wegstrepen. En vervolgens gaat hij puzzelen met dagdelen. De films worden op zes verschillende locaties in Rotterdam vertoond, dus de filmpuzzelaar moet ook rekening houden met reistijd. Complexe scenario’s worden doorgerekend.

Antunes en Mekking hebben ook uitgesproken voorkeuren wat betreft locatie. In LantarenVenster kun je lekker eten, zegt Mekking. En lekker zitten, zegt Antunes. „In het Oude Luxor kan ik met mijn één meter negentig eigenlijk nooit mijn benen kwijt.”

Ze hebben er zin in. Antunes: „Ik neem er vrij voor. Het is echt vakantie.”