Tweede deel stokslagen Saoedische blogger uitgesteld

Een protest tegen de straf van Badawi bij de Saoedische ambassade in Wenen.
Een protest tegen de straf van Badawi bij de Saoedische ambassade in Wenen. AFP / Roland Schlager

De straf van de Saoedische blogger Raif Badawi is uitgesteld om medische redenen. Badawi had vandaag het het tweede gedeelte van zijn straf van duizend stokslagen moeten ontvangen.

Badawi kreeg in Saoedi-Arabië een straf van duizend stokslagen opgelegd, een gevangenisstraf van tien jaar, een boete van 191.000 euro en een reisverbod van tien jaar, omdat zijn blog de islam zou beledigen en de openbare orde zou schaden. Vorige week kreeg hij de eerste vijftig stokslagen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die een felle campagne volgt voor Badawi, hoorde vanmorgen van twee bronnen dat de straf van de blogger wordt uitgesteld, laat woordvoerder Emile Affolter weten.

“Hij is nadat hij de eerste stokslagen heeft ontvangen naar de ziekenboeg in de gevangenis gestuurd. Daar heeft een dokter gezegd dat hij door de verwondingen fysiek niet in staat is om nu weer vijftig stokslagen te ontvangen. Het advies was dit uit te stellen naar volgende week. Dit geeft volgens ons aan hoe gruwelijk en barbaars deze straf is.”

Twitter avatar amnesty AmnestyInternational #Saudi authorities set to resume flogging of Raif Badawi on Friday. http://t.co/DxARp5S8S9 @SaudiEmbassyUSA #FreeRaif http://t.co/BRO2E2Jmti

Internationale druk

Affolter durft niet te zeggen hoe het komt dat tot uitstel is besloten, hoewel het volgens hem ook mogelijk is dat de Saoedische autoriteiten de straf toch eerder uitvoeren dan volgende week.

“Het kan te maken hebben met de internationale druk. We hebben vijftien weken bij de Saoedische ambassade gestaan. Er zijn wereldwijd protesten geweest. Er zijn landen die zich beginnen uit te spreken, en niet meer alleen leunen op stille diplomatie. Nu is ook door onder anderen de VS en Noorwegen druk op Saoedi-Arabië uitgeoefend. Wat ons betreft mag dit geluid nog sterker klinken. De vrouw van Badawi en andere mensenrechtenactivisten in Saoedi-Arabië zeggen: onze laatste strohalm is internationale publieke druk.”

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft zijn afkeur uitgesproken over de straf van Badawi.

“Nederland veroordeelt deze straf. Lijfstraffen zijn in strijd met de internationale mensenrechtenverdragen.”

Lees ook ‘Raif Badawi had een blog en krijgt daarvoor duizend zweepslagen’