Twee terreurverdachten België vrijgelaten

Twee van de dertien personen die gisteren zijn gearresteerd bij de anti-terreuroperatie in België, zijn vrijgekomen onder voorwaarden. Drie verdachten blijven vastzitten. De andere arrestanten werden niet voorgeleid.

Zwaarbewapende politieagenten bewaken het station Antwerpen-Centraal, een dag nadat de terreurdreiging in heel België is verhoogd.
Zwaarbewapende politieagenten bewaken het station Antwerpen-Centraal, een dag nadat de terreurdreiging in heel België is verhoogd. Foto ANP / Marco de Swart

Twee van de dertien personen die gisteren zijn gearresteerd bij de anti-terreuroperatie in België zijn vrijgekomen onder voorwaarden. Drie verdachten blijven vastzitten. De andere arrestanten werden niet voorgeleid. Dat heeft het federaal parket laten weten, meldt De Morgen.

Van de dertien verdachten zijn er slechts vijf voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Ze worden alle vijf verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Het federaal parket wil niet ingaan op de status van het onderzoek, schrijft De Morgen.

Dreigingsniveau verhoogd

Het dreigingsniveau in België is na de dodelijke anti-terreuractie van gisteren verhoogd naar niveau drie. Bij de anti-terreuractie zijn gisteren vijftien mensen aangehouden, onder wie twee in Frankrijk. Zij zouden volgens het parket Italië hebben geprobeerd binnen te gaan, schrijft persbureau AFP. Een terreurgroep stond op het punt om terroristische aanslagen te plegen op de politie. De politie deed gisteren op twaalf plekken een inval. De meeste huiszoekingen vonden plaats in de Brusselse gemeente Molenbeek. In Verviers werden meerdere wapens gevonden, waaronder vier AK-47 machinegeweren en explosieven. Ook werden politie-uniformen, valse documenten en een “belangrijke som” geld gevonden.

Bij de antiterreuractie kwamen twee mensen om. De twee zijn nog niet geïdentificeerd. Volgens de Franse premier Valls is er geen “rechtstreeks verband” tussen de aanslagen in Parijs en de anti-terreuroperaties in België.

Rutte: we moeten doorgaan met leven, maar alert zijn

De Belgische anti-terreuractie “bevestigt eens te meer” dat ook in Nederland rekening moet worden gehouden met aanslagen, zei premier Rutte eerder vandaag. Dat betekent niet dat een aanslag acuut dreigt, aldus Rutte, maar wel dat een aanslag denkbaar is. Rutte kon niet zeggen of Nederland na de Belgische anti-terreuractie extra veiligheidsmaatregelen heeft genomen. Wel benadrukte hij dat alles in het werk wordt gesteld “om te zorgen dat het niet misgaat”.

“We moeten in dit land doorgaan met onze manier van leven”, zei Rutte. Maar iedereen moet volgens hem alert zijn.

“Als mensen iets zien dat ze niet vertrouwen en waar ze zich zorgen over maken, dan is het goed dat ze dat melden.”