Rusland laat deadline Yukos-boete passeren en moet nu rente betalen

Medewerkers buiten het hoofdkantoor van Yukos, op een foto genomen in 2004.
Medewerkers buiten het hoofdkantoor van Yukos, op een foto genomen in 2004.

Rusland heeft de voormalige aandeelhouders van olieconcern Yukos nog niets betaald van de schadevergoeding van 50 miljard dollar (37 miljard euro) waartoe het land vorig jaar door het Permanente Hof van Arbitrage werd veroordeeld. Moskou had tot gisteren de tijd om het bedrag over te maken. Nu dat niet is gebeurd, wordt de som elke dag hoger.

Zolang de rekening niet is voldaan, moet Rusland vanaf nu 1,9 procent rente betalen over het verschuldigde bedrag. Dat percentage is gebaseerd op het rendement op tienjarig Amerikaans schuldpapier. Volgens de Russische website Slon.ru komt dat neer op 957 miljoen dollar per jaar, omgerekend 2,6 miljoen dollar per dag.

Geen geld gereserveerd in overheidsbudget

Volgens bronnen van de krant Vedomosti lijkt het er vooralsnog niet op dat Rusland de boete snel voldoet. In het federale budget voor dit jaar is geen geld gereserveerd voor de schadevergoeding, aldus een ambtenaar op het Russische ministerie van Financiën. Eerder deze week was het ministerie van Justitie ook al vaag over het betalen van de boete.

Minister van Justitie Aleksandr Konovalov zei daarover tegen persbureau TASS:

“Het is nauwelijks mogelijk om nu al te zeggen dat we niet gaan betalen. Maar we kunnen nu ook niet zeggen dat we morgen alles zullen betalen.”

Yukos het faillissement in gedreven

Rusland werd in juli vorig jaar veroordeeld tot de schadevergoeding omdat het land Yukos met opzet het faillissement in heeft gedreven. Het bedrijf van oprichter en voormalig directeur Michail Chodorkovski, een politiek tegenstander van president Vladimir Poetin, kreeg in de loop der jaren namelijk voor 27 miljard dollar aan belastingaanslagen.

Die claim bracht Yukos op de rand van de afgrond, waarna het bedrijf in 2006 failliet werd verklaard. Het grootste deel van de bezittingen werd opgekocht door Rosneft, een oliebedrijf dat in handen is van de Russische staat. Volgens het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag heeft Moskou daarmee onjuist gehandeld.